Подписка против увеличаването на цената на водата стартира в Девин

Подписка против увеличаването на цената на водата стартира в Девин

Инициативен комитет „Да защитим водата на Девин”, стартира събиране на подписка против увеличаване на питейната вода в община Девин. От 1 май, цената на питейната вода в общината бе увеличена от малко над 90 ст. на 1,62 лв. за кубик, което отключи недоволството на жителите на общината.

"Не сме съгласни с тази цена, която е одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране, тъй като водата до нашите домове достига по гравитачен път, няма помпи или пречиствателни станции, които да налагат подобно повишение на цената“, коментира Диана Чаушева, която е общински съветник и член на инициативният комитет „Да защитим водата на Девин”.

Жителите на Девин не са съгласни и с начина на новото ценообразуване, както и с плановете на дружеството след няколко години цената на водата да достигне 2,60 лв. за кубик. „Желанието ни е да се спре вдигането на цената, както и Община Девин да напусне ВиК асоциацията, като се обособи общинско дружество“, добави Чаушева.

Вече има издадено разрешение от Община Девин, за местата, където да бъде събирана подписката и тя вече стартира. Хората ще могат да подкрепят инициативата на три места в Девин – пред сградата на пощата, на пазара, както и пред старата полиция. Освен това ще има обособени места във всички кметства на територията на общината, както и в квартал Настан. Подписката ще бъде внесена в Общинския съвет на Девин и в Комисията за енергийно, водно регулиране.

От ръководството на ВиК – Смолян коментираха пред Дарик, че за подобна подписка на този етап те не са чували, а новата цена на водата е съгласно допълнителните разпоредби на Закона за регулиране на ВиК услугите, който казва че от 2017 г. в една област трябва да има една цена на водата. „Затова и в Смолян цената пада, а в Девин се покачва. Това не е самоцелно повишаване на цената. Освен това, през тази година още няколко пъти е имало и обществено обсъждане, така че ако някой е имал някакви претенции, би трябвало да ги каже там“, коментира директорът на ВиК – Смолян инж. Мариян Николов. От водното дружество уточниха, че повишението на цената на водата е във всички места в областта, където водата е по гравитачен път, а намаление – там, където тя стига с помпи.

https://dariknews.bg/regioni/plovdiv/podpiska-protiv-uvelichavaneto-na-cenata- na- vodata-startira-v-devin-2031606

Вирни се горе