Почистват пепелта в Смолян, сгурията два пъти повече от миналата зима

Почистват пепелта в Смолян, сгурията два пъти повече от миналата зима

„Титан Клинър” започна почистване на пепелта в Смолян. Фадрома, самосвал и над 10 души по чистотата събират сгурията след масовия отоплителен сезон от специализираните съдове. Над 70 са металните контейнери за пепел, разположени в целия град. Днес се почиства района на ж.к. „Нов център”, улиците „Перелик”, „Кольо Фичето”, „Кокиче”, „Дичо „Петров” в района на 7-мо СОУ и болницата,съобщиха от фирмата.

За 6 часа екипите събраха и извозиха до градското сметище над 6 тона сгурия. Анализът показва, че тази зима много повече смолянчани са се отоплявали на твърдо гориво – предимно дърва. Признак за това е увеличението на пепелта с над два пъти. До седмица пепелта ще бъде събрана в целия град . Около съдовете се извършва и допълнително почистване , тъй като на много места контейнерите преливат. Съдовете за пепел ще останат до края на месец април, за да може гражданите, които се отопляват на твърдо гориво да могат да има къде да изхвърлят отпадъците от печките си. Много е важно пепелта да не се изхвърля в съдовете за битов отпадък, тъй като често стават пожари. Освен това пепелта заема място в „Бобрите”.

На самото сметище пепелта също се депонира в безопасен сектор. 20 служители по чистотата продължават почистването на града от отпадъци, показали се след стопяването на снега. Хората са разпределени по квартали в целия град. Оборката на отпадъци около кошове, зелени зони , междублокови пространства и детски площадки предшества кампанията за пролетно почистване. През почивните дни ще се премахнат последните купове лед по бул. „България”, за да може пясъкът по централната улица да се събере, а след това да се измие.

Вирни се горе