Почистиха речните корита на р.Черна и р.Бяла в Смолян

Почистиха речните корита на р.Черна и р.Бяла в Смолян

Реализираните дейности по почистване на речните корита на Черна и Бяла намаляват риска от наводнения и щети в Смолян

Приключи изпълнението на дейностите по проект „Осигуряване на хидравличната проводимост и почистване на речното корито на р. Черна и р. Бяла в регулационни граници на гр. Смолян“. След отправено искане от Областния управител на област Смолян Недялко Славов към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за финансиране на проекта на община Смолян „Осигуряване на хидравличната проводимост и почистване на речното корито на р. Черна и р. Бяла в регулационни граници на гр. Смолян“, с постановление 63 от 26.04.2018 година бяха отпуснати средства в размер на 333 190 лв. Проектът бе изготвен от община Смолян и бе предоставен безвъзмездно на Областна администрация Смолян в годината на изпълнение на дейностите. Договорът със строителя беше подписан на 28 август 2018 година с продължителност на дейностите до 25 октомври 2018 година.

През този период бяха мобилизирани необходимите техника и хора, както и бяха приложени правилните технологии за работа в условията на течаща река. Реализираха се дейности, осигуряващи хидравличната проводимост по поречието на реките Черна и Бяла в урбанизираната част на Смолян, с цел намаляване на риска от наводнения и предотвратяване нанасянето на щети на хора и инфраструктура. Във връзка с това от критични места на речните корита бяха иззети значителни количества баластра, отстранени бяха паднали дървета и израсналата нискостеблена растителност. Извършени бяха строителни дейности за укрепване на мостови съоръжения и съществуващите каменни стени, които са част от корекцията на реката и са от съществена значимост за сигурността на главния обходен път над тях. След изземване на наносите и осигуряване на хидравличната проводимост, бяха бетонирани подкопани основи на каменни и бетонни стени по двата бряга на реките в най-компрометираните участъци – при Мост ГПК-Спортна зала, устои на Римски мост, при крило на мост на Слънце, при АРЗ, както и беше укрепена подкопана основа при КАТ. Премахнати са битови отпадъци и съоръжения, представляващи хидравлично съпротивление – незаконни постройки, метален мост в района на „Изворите“, кв. Райково, както и кабели и тръби от светлото сечение на мостовете.

Фирмата „КРИС МТ” ООД беше избрана за изпълнител на проекта след провеждане на обществена поръчка. Строителният и инвеститорски контрол изпълниха „Екоинженеринг” ЕООД. Фирмата, осъществила авторския надзор е „ДИГ-ДИЗАЙН” ЕООД.

Вирни се горе