По традиция, на Сирни Заговезни орадата ще пламне в Райково и в Устово

По традиция, на Сирни Заговезни орадата ще пламне в Райково и в Устово

За 29-и път в смолянския квартал Райково на Сирни Заговезни ще лумне ритуалният огън, наречен „орада". Събитието ще се състои на 1 март , неделя, в 18 часа пред читалище „Орфееви гори".

По традиция ще бъде изгорено символично злото във вид на чучело. Огънят се пали за здраве и благоденствие на всички жители от квартала. Обредността е свързана със стопанството и семейството. Сирни Заговезни или Пустовете се посвещава на прошката. Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!”. Пустовете се превръщат в общоградски празник, който допринася за съхраняването и развитието на народните обичаи и е изключително тачен като народно веселие обичай от жителите на Смолян, коментира Цветанка Илиева, секретар на читалище „Орфееви гори". В концертната програма ще участват състави от читалището.

Читалище „Кирил Маджаров" в кв.Устово също кани в неделя, 1 март , от 18.00 часа на площада в квартала за посрещането на празника на всеобщото опрощение Сирни Заговезни."Елате да се повеселим, да запалим орадата, за да изгоним злото, да изпълним с мир и любов сърцата си и да кажем: “Простено – прости!” За празничното настроение ще се погрижат читалищните състави, съобщават още от читалището в Устово.

Вирни се горе