По-добър живот чрез енергийна ефективност на жилищата в Смолян

По-добър живот чрез енергийна ефективност на жилищата в Смолян

Живеещите в блоковете и многофамилните къщи в Смолян ще имат възможност да подобрят условията на живот в своите жилища, чрез кандидатстване по проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност,съобщиха от пресцентъра на общината.

Ще бъдат финансирани дейности по подмяна на дограма, топлинна изолация на външни стени и покриви, основен ремонт, модернизация или подмяна на котли, слънчеви системи за осигуряване на енергия за битови нужди, ремонт/подмяна на отоплителна/охладителна/ вентилационна инсталация, ремонт на електроинсталация в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление, инсталиране на автоматизирани системи за управление, газифициране на сгради и съпътстващи енергийната ефективност строително-монтажни работи.

Необходимо е сградата/блок секцията да е многофамилна, като най-малко 60% от разгърнатата й площ да се заема от жилища (6 или повече обособени самостоятелни жилища). В допълнение, проектирането на сградата трябва да е започнало преди 2.04.1999 г., сградата да е конструктивно устойчива. За всяка одобрена сграда собствениците получават финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване. От Оперативна програма „Регионално развитие” ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително Технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.

Във връзка с реализирането на проекта Фонд за жилищно обновяване ще подпомогне собствениците за осигуряване на техния дял от 50%. Финансовата помощ ще получават Сдружения на собствениците, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост в община Смолян.

В тази връзка Министерство на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с Община Смолян и Областен информационен център – Смолян, организират информационно събитие, което ще се проведе на 20.06.2012 от 16:30 ч. в Сесийна зала на Община Смолян. Проект „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира в рамките на схема BG 161PO001/1.2-01/2011 „Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Вирни се горе