Отвориха пътя до село Ягодина след 5 взрива

Отвориха пътя до село Ягодина след 5 взрива

След четиридевна блокада 500-те жители на планинското село Ягодина вече имат път. Това стана след петия взрив на скалата, надвиснала над шосето.

След двата взрива предишния ден, скалният блок днес е доразрушен с още три взривявания. Те повалиха над двеста кубика скали. Все още не е изчислено колко взрив е използван за успешната операция.

В късния следобед е възстановен пътният достъп до селото, останало откъснато от света в продължение на четири денонощия заради рухналия върху пътя скален блок, предаде БТА.

Пътят за Ягодина в петък сутринта отново ще бъде затворен за няколко часа, за да се довърши разчистването и обезопасяването на терена. От фирмата ще продължат с отстраняване на скални късове, които висят от ската, но нови взривявания няма да има.

Около 16.00 часа днес беше последният пети взрив, с който надвесналите скали бяха довзривени и съборени на пътя и дерето, съобщи комисар Кирил Хаджихристев, директор на ОД МВР-Смолян, цитиран от “Фокус”. Той изтъкна, че не имало проблеми при взривовете, но зареждането им е било много опасно. “То беше извършено от алпинисти, от около 60 метра височина. Скалата, където те бяха залагани, е отвесна за това стана толкова бавно, но всичко приключи нормално – пет взрива са общо за два дена”, каза още комисар Хаджихристев.

Той предупреди, че пътят се намира в един каньон, който е доста заледен. Температурите са ниски – минус 15-16 градуса и хората трябва да бъдат внимателни, когато управляват моторните превозни средства.

500-те жителите на село Ягодина настояват за разширяване на пътя и обезопасяване на скалите с мрежи, предаде БНР. Кметът на община Борино Октай Алиев обаче обясни, че пътят не може да бъде разширяван по никакъв начин, понеже става дума за “много здрави гранитни скали, тук-там има и кварцови”. С мрежи да се обезопасят също е невъзможно понеже са много отвесни и няма как да се обезопаси. Единственият вариант е превантивно да бъдат обрушвани скалите там, където показват признаци на разломни пукнатини.

Вирни се горе