„Пътят на вярата“ край Левочево в Родопите – вече го знаят и по света

„Пътят на вярата“ край Левочево в Родопите – вече го знаят и по света

Ще стане ли Левочево в Родопите световен туристически хит? Има всички аргументи за това. Хиляди всяка година преминават по Пътеката на Исус в Израел. Туристи и поклоници от цял свят знаят и извървяват Пътя на Св. Яков, известен като Camino de Santiago. Световна слава придоби и маршрутът Пътеката на Св. Олаф в Норвегия. Тя все още не може да се мери със Синята пътека в Националния парк Чинкуе Тере в Италия, известна още като Старата магарешка пътека, но си проправя път към сърцата на туристите.

Двама родопчаи са дръзнали да мерят ръст с тези световни забележителности. Анастас Барбов и планинаря Александър Караджов създадоха Пътят на вярата край старинното село Левочево, Смолянско.

Идеята е на Барбов. Теренът вече е трасиран и е качен в интернет. За начинанието пръв съобщава смолянския вестник otzvuk.bg.

„Хората имат голяма нужда да пречистят душите си, да отмият греховете си. Идеята ми дойде от наблюденията, които имам – озлобяването на обществото, симулирането на вяра, която след 10 ноември 1989 година беше превърната в мода. Левочево е едно от местата, което най-красноречиво показва това. Ние не можахме да извървим пътя на покаянието и всеопрощението, за да стъпим на пътя на истинската вяра. Помислих си, че мога да съм полезен с нещо“, разказва Анастас Барбов. Той допълва, че в селото идват много туристи от цялата страна и чужбина – Израел, Турция, Англия, млади хора, студенти. Една такава група го помолила да ги преведе по този маршрут, който никак не е лесен. „Те бяха много въодушевени от невероятните красоти наоколо и факта, че се обхождат повечето от параклисите в околностите на Левочево. Ние трябва да проумеем, че всичко, което ни се случва до днес, го дължим на режима на Тодор Живков, който беше наложил атеизма и лъжата като държавна политика”, коментира още общественикът, който е роден в китното родопско селце.

Трасето се изминава за около час и половина – два. Минава се през 9 параклиса. Вече е почти готов и последният разрушен параклис „Св. св. Кирил и Методий”. Във връзка с това Барбов е готов и със следващ маршрут, който е нарекъл Пътят на Просвещението. „Новият маршрут започва от къщата, в която е живял моя чичо Стефан Барбов, – автор на монографията за Левочево, следва параклисът, до който е обесен първия монах в Родопите по време на турското робство. Той е ратувал и проповядвал християнството. След това се минава през параклиса „Св. кв. Кирил и Методий” и се включва по „Пътя на Вярата”. После се отклонява към селото и се минава покрай къщата на голямата народна певица Надежда Хвойнева. Следва къщата на Мария Нейкова, написала и изпяла десетки песни, но останала в паметта на хората най-вече с песента „Вървят ли двама“ от „Козия рог“, покрай „Св. Богородица”, по улица „Гладстон” и завършва в „храма на познанието, в царството на невежеството“ – моя роден дом”, обяснява още Анастас Барбов.

Подобни маршрути се раздват на голям успех в Чехия, Словакия, Румъния, Франция, Италия, Швейцария, Скандинавия и др. Все повече чужди туристи се интересуват от религиозния туризъм в България. Родоското село Левочево вече е част от международната карта на подобни пътеки, свързани с вярата и историята.

Екип на Фрог нюз

Вирни се горе