Първите годишни фолклорни награди „Борис Машалов” ще се раздават днес в Смолян

Първите годишни фолклорни награди „Борис Машалов” ще се раздават днес в Смолян

Първите годишни фолклорни награди „Борис Машалов” ще се раздават днес, 26 септември, от 19.00 ч. в зала 1 на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” – Смолян. Събитието се провежда под егидата на кмета Николай Мелемов. Това съобщи директорът на ФА „Родопа” Адриан Петров, домакин и съорганизатор на първото издание на наградите. В спектакъла ще вземат участие номинираните „101 каба гайди” ,Валя Балканска и Петър Янев ,Златина Узунова и др. Победителите в 10-те категории вече са известни. Гласуването се извършваше само и единствено на сайта на годишните награди www.godishnifolklorninagradi.com.

Боряна Георгиева, внучка на Борис Машалов , проф.Милчо Василев- ректор на АМТИИ- Пловдив и др. ще връчат отличията. Престижните награди се дават за впечатляващи професионални изяви и за цялостни постижения във фолклорното изкуство. Основната идея на организаторите е тези отличия да прославят българската народна музика и да повишават нейния авторитет, посочи Петров. Организаторите на Първите годишни фолклорни награди “Борис Машалов” са няколко – сдружение “Наследници на фолклорния огън”, фирма “Менци”, преките наследниците на Борис Машалов, представлявани от Боряна Георгиева.

Проявата се осъществява с подкрепата на влиятелни личности от областта на българския фолклор. Инициатори са Константин Лазаров и Адриан Петров, директор на ФА „Родопа”. Входът е свободен.

Вирни се горе