Паметник на Света Неделя ще краси Неделино

Паметник на Света Неделя ще краси Неделино

След допитване до жителите на общината „Как да изглежда бъдещият паметник на Неделино?”, най-много предложения са постъпили за патрона и закрилницата на града великомъченица Неделя. Сред тях са още имената на Васил Левски, на Момчил юнак, на капитан Петко войвода и др. След преглед на волеизявата на хората стана ясно, че тук ще се гради паметник на българската светица Неделя, съобщиха от пресцентъра на общината. Освен че градът носи нейното име, църквата е „Света Неделя”, недалече, на границата с община Златоград, е връх Света Неделя… Основанията за това предложение, според Стоян Беширов – кмет на общината, са напълно логични и съвсем оправдани. Жителите на Неделино се българеят от сто години насам, така че е напълно нормално в образа на светицата, погинала за род и вяра, да припознават своята закрилница.

По този повод днес в Неделино пристигна проф. Георги Чапкънов – един от най-големите майстори на малката пластика и на монументалните форми, на когото беше възложено да извае образа на светицата. Предвижда се триметровата скулптура на светицата да е върху петметров пиедестал да се издига на централния площад, пред сградата на общината. Скулптурата ще е изпълнена в бронз с позлатено лице и ръце, а постаментът – от черен гранит. Тя ще е високо над ежедневната битност, за да кара хората да се стремят към примера на Богоизбраната.

В момента се извършват подготвителните дейности и писмено възложение към авторския колектив. Но преди всичко е необходимо да се получи одобрение на идеята от Пловдивската митрополия и лично от епископ Николай, за да не се повтори сагата с паметника на Света София в центъра на столицата.

Вирни се горе