Отпуснаха пари за отстраняване на щетите от бедствията в Неделино

Отпуснаха пари за отстраняване на щетите от бедствията в Неделино

На свое редовно заседание проведено вчера, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС предостави 6 873 662 лева за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия. С част от тези средства ще бъдат обезпечени аварийно-възстановителни дейности в Бяла, Златоград, Неделино и Доспат, съобщиха от правителствената информационна служба.

Участниците в срещата одобриха 1 545 000 лева за възстановяване на разрушен мост между хасковските села Долни Главанак и Малки Воден. Комисията предостави финансиране и за мостовото съоръжение над река Мали Лом край село Сваленик, както и за изграждането на подпорни стени в село Припек.

Комисията реши да възстанови разходи за 1 223 225 лева, извършени от Единната спасителна система на МВР и МО при овладяване и потушаване на миналогодишните горски и полски пожари на територията на областите Кюстендил, Благоевград и Кърджали, както и дейностите по неутрализиране на невзривените бойни припаси, открити край село Лозенец.

Според кмета на Неделино Стоян Беширов щетите в общината от природните бедствия възлизат на 6 милиона лева. С предоставените от Комисията средства ще се извършат най-неотложните и приоритетни дейности. 300 000 лева са нужни според изработения от специалисти по геозащита проект за спиране на свлачището в Тънка бара и укрепване на къщите, така че собствениците им да могат да се върнат да живеят в тях.

Вирни се горе