Откриват главната пътна комуникация - Смолян

Откриват главната пътна комуникация - Смолян

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов откриват днес главната пътна комуникация на Смолян. На събитието се очаква да присъства и министър -председателят в оставка Бойко Борисов, който ще пререже лентата на изградените близо 4 км от обходния път на Смолян, което ще облекчи движението в района. Събитието е от 12 ч., при кръговото кръстовище в смолянския квартал „Райково“.

Реконструкцията на отсечката струва 30 млн. лева. Главната пътна комуникация на Смолян или т.нар. “товарна магистрала”, е започната да се изгражда през 1979 г. До 90-та са изградени участъка от Карлък-Смолян до Бункера в кв. “Райково”, както и около 3 км от разклона за с. Смилян в посока към кв. “Устово”. През 2000 г. е изготвен нов проект, но дейностите спират, съобщи Дарик.

Проектът е рестартиран преди година с аргумента, че отварянето на ГКПП “Елидже” автоматично ще доведе до значително увеличаване на трафика на автомобили и тежкотоварни камиони през региона и без цялостно решение на транзитно преминаване през областния град ще се създаде сериозно напрежение.

Довършването на “товарната магистрала” е част от лот 14 за рехабилитация на пътя Асеновград – Смолян. Околовръстният път е разделен на четири етапа. Първият от тях е цялостен ремонт на пътния тунел заедно с предпортални пространства, електрозахранване, осветление и вентилация. Вторият е рехабилитация на близо един километър четирилентов път. Третият – ново строителство на половин километър път, свързващ с второкласното трасе от Асеновград – Смолян в кв. “Устово”, а четвъртият – ново строителство на близо 2 км главна пътна комуникация между кв. “Райково” и тунела, включително и кръгово кръстовище на второкласния път в Устово.

Вирни се горе