Откриха поредните два блока санирани по международни програми в Смолян

Откриха поредните два блока санирани по международни програми в Смолян

Кметът на община Смолян Дора Янкова откри официално последните два жилищни блока, санирани по програмата на ООН за развитие и МРРБ -„Демонстрационно обновяване на многожилищни сгради“. Под звуците на родопска гайда Янкова преряза официално лентата на обновения блок номер 4 на улица „Първи май“ в района на Военните блокове. Ръководителят на проекта инж. Милена Пенчева посочи, че в осемте блока живеят общо 150 семейства, като община Смолян е на първо място по брой санирани блокове в цялата страна. Инвестицията е за над 1 250 000лв., като приноса на собствениците е 320 000лв. Община Смолян участва със 150 000лв. под формата на инвестиции в нова вертикална планировка и благоустрояването на пространствата около обновените жилищни сгради. Според разчетите, след саниране се спестяват между 25% и 40% от средствата за отопление, а температурата не пада под 18 градуса. На церемонията Янкова посочи, че 1/3 от всички средства, отделени за България са спечелени от Смолян, което е голям успех. Кметът призова жителите на военните блокове за по-голяма активност, тъй като след три месеца се отваря мярка за саниране и жилищни комплекси. Освен съгласие на всички обитатели на даден блок, новата програма ще изисква и 50% съфинансиране. „Това е една уникална възможност, тъй като програмата ще позволи затопляне на блоковете, пестене на енергия и модернизиране на града“, отбеляза Янкова. Заедно с жителите на комплекса кметът коментира и други инициативи като барбекю в една от зелените зони до блок номер 4 и детска площадка. В района ще бъде благоустроено и пространството пред „Първи май“ 84“. Предстои и пълно асфалтиране на улиците „Невястата“ и „Първи май“ от езерото Рибката до светофара на Регионалната дирекция по горите.

От името на жителите благодарности към кмета и реализаторите на проекта произнесе домоуправителят подполковник Стефан Карагегов. Той благодари за подкрепата на общината и призова съкварталците си за активност по време на следващата отворена мярка.

С молебен от отец Запрян Шиков бе открит и блок „Строител“ на кръстовището на улица „Миньорска“ и бул. „България“. Един от най-високите блокове в Смолян е променен до неузнаваемост. Янкова посочи, че със санирането е решен проблема с шума, идващ от главните улици. Кметът обясни, че това е начинът блоковете да се модернизират, да се пести енергия и пари.Поздравление поднесе домоуправителят Николай Богданов. Янкова получи като подарък две картини, нарисувани на блоков лист от 6-годишната Ана Александрова. След официалното откриване, жителите на блока извиха хоро заедно с кмета.

Вирни се горе