Откриха нов вид полезна бактерия в домашно сирене от Златоград

Откриха нов вид полезна бактерия в домашно сирене от Златоград

Нов вид лактобацилус откриха в Института по микробиология в БАН. Учените са изследвали домашно приготвен катък и бяло саламурено сирене от Златоград и там открили новите млечнокисели бактерии, които са полезни за здравето и произвеждат други полезни вещества. Заедно с това в деня на отворените врати на института учените заявиха, че имат разработени нови пробиотици, които имат антибактериално действие, съобщи БНТ.

Тук имат цел – да изучат целия потенциал на всички млечнокисели бактерии и да се опитат да създадат нов клас функционални храни.

Доц. д-р Светла Данова – лаборатория “Генетика на млечнокиселите бактерии”: Без какво не можем в нашата работа – не можем без оригинални проби, които пристигат от различни краища с помощта на наши колеги, но задължително млякото на баба. Или заквасено в домашни условия, във високо планински местности. Така в лабораторията им попада и бяло саламурено сирене от района на Златоград, което до този момент никой не е изследвал. И въпреки високото съдържание на сол и дълго зреене, там има много жизнени млечни бактерии.

Открихме плантарум, лактобацилус плантарум, който произвежда активни вещества метаболити, които са способни да държат настрана патогенни бактерии и плесените, съобщи Данова.

При това лактобацилусът е толкова устойчив на екстремни условия, че е способен да мине през стомаха и да колонизира чревната лигавица срещу вредни бактерии. Освен това учените изненадващо се натъкват и на друго.

Метагеномните анализи показаха, че българското саламурено сирене и катъка съдържат неидентифицирани до момента видове лактобацили и бифидобактерии. И двете са признати пробиотични.

Или със сигурност произвеждат вещества с полезни за организма действие. Но какви точно, учените тепърва ще се опитат да опишат свойствата на новия вид млечнокисела бактерия.

Вирни се горе