Откриха мъртва риба край Бачково! Не знаят кой е замърсил река Чепеларска

Откриха мъртва риба край Бачково! Не знаят кой е замърсил река Чепеларска

След сигнал от кмета на асеновградското село Бачково за мъртва риба в река Чепеларска експерти от РИОСВ – Пловдив, от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и от Регионалната лаборатория – Пловдив към Изпълнителна агенция по околна среда извършиха проверка, информира Дарик.

На мястото наистина е установено наличие на мъртва риба. Взети са проби от две места. Измерените показатели от експертите са в норма, съобщават от РИОСВ. рН – 8,56 и 8,59, наситеност на кислород – 103 и 104 %, разтворен кислород – 13 и 14 мг/л и електропроводимост – 362 и 371 µS/сm. Взети са проби от реката и за наличие на метали. Река Юговска, която се влива в Чепеларска е замръзнала и не могат да се вземат проби. В района се намира единствено Завода за производство на трапезна вода, който обаче в момента не работи.

Инспекторите от РИОСВ – Пловдив са информирали и колегите си в Смолян, които също са извършили проверка в горното течение на реките Чепеларска, Юговска и притоците им. Там не е констатирано замърсяване или наличие на умряла риба.

Вирни се горе