Откриха девето издание на изложба-базар “Родопски занаятчии”

Откриха девето издание на изложба-базар “Родопски занаятчии”

Деветото издание на изложба-базар “Родопски занаятчии” се откри снощи в Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Райково. В залата на картинната галерия “Никола Иванов-Шаната” свои произведения представят десет майстори. Васил Игнатов – майстор-интарзист участва с триптих “Сватба”, Шинка Згуровска и брат й Васил Згуровски изработват – тя – кукли в родопски носии, а той шишета с вътрешна украса от дърво гайдар и певица. В раздел “Гоблени” Василка Павлова и Мария Хаджидиева, участници във всички издания на изложбата-базар показват свои нови изработки. Сава Инджов е изложил експонати с материали от природата. Гайдарят от нашия оркестър “100 каба гайди” Христо Топчиев се представя с гайди, гайдарски чанти и авторски музикални инструменти. 12-те картини акварел и масло са на художника Гавраил Мундев.

Откритията на деветото издание са двама. Единият е Костадин Милковски от с.Чокманово, представител на дървостругарите – бъклици, иконостаси, икони, купи, лъжици и др. изделия и Светла Хаджийска от Смолян – плетени на една игла детски играчки – герои от известна видео игра. Коратор на изложбата е Георги Бакалов.

Ръководителят на РЕКИЦ “Читалища” – гр.Смолян Недялка Мачокова поздрави “читалищните дейци за устойчивата и креативна дейност при реализирането на традиционната изложба-базар – важна и значима част от съхраненото нематериално културно наследство на България и в частност на Родопите.

Всички участници получиха грамоти за участие, връчени им от председателя на читалището Атанас Луднев, който откри изложението.

Проявата е част от програмата на Община Смолян за Празника на гр.Смолян. Залата е отворена за посетители от 12 до 16 октомври 2015 г., съобщи Цеца Илиева – секретар на НЧ “Орфееви гори-1870”.

Вирни се горе