Отбелязване на Тодоровден 2018 в Чепеларе

Отбелязване на Тодоровден 2018 в Чепеларе

На 24.02.2018 година, Чепеларе отпразнува Тодоровден, известен като деня на коневъдството и конния спорт. Празникът винаги е в съботата на първата седмица на Великия пост.

Тодоровден се организира от Община Чепеларе и Сдружението на коневъдите. Официалното откриване започна със слова от кмета на Община Чепеларе – Славка Чакърова. След което се проведе парад на конете и техните собственици по главната улица в града. Участниците се посрещнаха с пита, сол и мед, за благодат и успех на състезанието.

Най-интересният и дългоочакван момент бяха конните състезания, които са традиция в нашия град и се провеждат всяка година. Участниците бяха 15-ет, а конете които се състезаваха – 19 на брой.

Победителите в състезанието по категории са:

III клас – до 400 куб. м:

1-во място – Найден Митев

2-ро място – Васил Илчев

3-то място – Петър Илчев

II клас – до 500 куб. м:

1-во място – Александър Калинов

2-ро място – Щилян Кондилов

3-то място – Александър Калинов

I клас – над 500 куб. м:

1-во място – Юри Чолаков

2-ро място – Юлиуш Детелинов

3-то място – Михаил Георгиев

Наред дълбоката си символика, празника има и чиста практическа страна. По традиция конете и стопаните, победители в състезанието се награждават и им се пожелава конете да са здрави, а кобилките плодовити. От Община Чепеларе бяха осигурени парични награди и фураж за всички победители. С медали и розетки бяха закичени отличилите се в надпреварите лично от кмета на Община Чепеларе – г-жа Славка Чакърова. Специално за празника бяха и Хайри Садъков – народен представител от 44-тото Народно събрание и Салих Аршински – председател на ДПС в смолянска област, които също наградиха всички победители с парични награди, осигурени от ДПС.

Вирни се горе