Основни туристически обекти на общините Доспат, Девин и Батак ще се рекламират с иновативен проект

 Основни туристически обекти на общините Доспат, Девин и Батак ще се рекламират с иновативен проект

Разговор с Рафаел Боболев, председател на Сдружение „Ново бъдеще за Доспат”, неправителствена организация в гр.Доспат, спечелила проект „Картиране и популяризиране на РО „Високи Западни Родопи” с европейско финансиране по линия на Местната инициативна рибарска група „Високи Западни Родопи”. Боболев даде отговори на въпроси, свързани с проекта, който по думите му няма да има аналог в Родопите.

С какво е по различен проекта „Картиране и популяризиране на РО „Високи Западни Родопи” като цялостна туристическа дестинация с фокус върху риболовния туризъм” в сравнение с останалите туристически проекти?

Проект „Картиране и популяризиране на РО „Високи Западни Родопи” като цялостна туристическа дестинация с фокус върху риболовния туризъм” е съвсем различен туристически проект. Мисля, че подобен продукт е реализиран до момента само за една защитена зона в България – Национален парк „Централен Балкан” и е отчетен като изключително полезен за развитието на туризма в съответната територия. Радвам се, че три общини: Доспат, Девин и Батак ще имат възможността да си рекламират основни туристически обекти и маршрути на базата на интернет платформа, която ще се обновява непрекъснато.

Каква е целта и какви са дейностите на този иновативен проект?

Общата цел на проекта е изграждане на общ териториален имидж и популяризиране територията на РО като цялостна туристическа дестинация с акцент върху риболовния туризъм, а специфични цели:

  1. Създаване на единна информационна основа за туристическите атракции, продукти и услуги в РО посредством картиране, набиране и анализ на информация;

  2. Повишаване информираността на обществеността, туроператорите и туристите относно възможностите за туризъм в РО с фокус върху риболовния туризъм;

  3. Изграждане на междусекторни партньорства за обмен на информация, добри практики и успешен маркетинг на РО ВЗР като цялостна туристическа дестинация, специализирана в риболовния туризъм.

Предвидили сме да изпълним следните дейности:

  1. Организиране на работни срещи по общини с цел представяне на проекта, установяване на контакти и партньорства с основните заинтересовани страни, идентифициране на основните туристически обекти и атракции във всяка община от РО, които да бъдат картирани, включени в базата данни и популяризирани в рамките на проекта;

  2. Анализ на възможностите за алтернативен/риболовен туризъм в региона и изготвяне на спецификация с всички туристически обекти за картиране в рамките на проекта;

  3. Картиране на територията, създаване и популяризиране на онлайн база данни с интерактивна карта за основните туристически обекти в РО;

  4. Изготвяне и разпространяване на рекламно-информационни материали за ВЗР (плакати, стикери, дипляни), изготвяне и монтиране на информационни табели по главни пътни артерии, туристически обекти, язовири и места за риболов;

  5. Организиране на заключителни работни срещи по общини с участието на всички заинтересовани страни за представяне на резултатите от проекта и обсъждане на бъдещи съвместни действия за изграждането на единен имидж и успешен маркетинг на РО ВЗР като цялостна туристическа дестинация с фокус върху риболовния туризъм.

Къде ще се изпълнява проекта?

Проектът обхваща цялата територия на РО ВЗР – общините Батак, Девин и Доспат, и прилежащите им водни обекти.

Към кого е насочен проект „Картиране и популяризиране на РО „Високи Западни Родопи” като цялостна туристическа дестинация с фокус върху риболовния туризъм”?

Основните целеви групи са:

  1. Туристи и туроператори, посещаващи и работещи в територията на РО „Високи Западни Родопи”;

  2. Местни заинтересовани страни в областта на туризма: общински власти, нестопански организации, туристически бизнес, частни предприемачи;

  3. Екипа на МИРГ „Високи Западни Родопи”, както и индиректно екипите на останалите МИРГ в страната чрез създаването на пилотни добри практики за единен маркетинг на територията на РО.

Какви резултати очаквате след изпълнение на този нов туристически проект?

След приключването на проекта очаквам пред партньорите ни от общините Доспат, Девин и Батак да отчетем следните резултати: 1.Да има изградена и функционираща онлайн база данни с интерактивна карта за туристическите обекти, създадена информационна инфраструктура, отпечатани и разпространени информационни материали в цялата територия на РО ВЗР; 2.Да има повишена обществена информираност относно възможностите за риболовен туризъм и екотуризъм в рамките на РО ВЗР и повишаване на туристопотока в целевата територия; 3.Да има изградени контакти и публично-частни партньорства за съвместното развитие на екотуризма и риболовния туризъм в РО ВЗР;

  1. Да има повишена информираност и капацитет на екипа на МИРГ ВЗР относно ресурсите за развитие на туризъм в РО като основа за успешното изпълнение на МСР.

На какъв етап са дейностите на проекта към днешна дата?

До момента имаме избрани изпълнители към основните дейности по реда на ЗОП, договорите с избраните изпълнители са сключени и дейностите по тях са стартирали. До дни са ни първите срещи с нашите партньори по общини, там ще направим цялостно представяне на проекта, ще обсъдим още веднъж със заинтересованите страни обектите , които ще се картират, за да можем да направим най-доброто представяне на територията. Сега ще има и много теренна работа с изпълнителят по картирането на обектите, много снимков материал, замервания и други, които имат отношение към онлайн базата данни. Има предвидени и много рекламни материали и информационни табели, които да подпомагат туристите, посещаващи „Високи Западни Родопи”. Предвидени са и заключителни срещи по общините.

Желаем ви успех с проект „Картиране и популяризиране на РО „Високи Западни Родопи” като цялостна туристическа дестинация с фокус върху риболовния туризъм”.

Благодаря, за Сдружение „Ново бъдеще за Доспат” това е първи проект с европейско финансиране и тъй като дейностите са много важни за цялата територия и ползите от проекта ще се видят след това, защото ще има непрекъснато обновяване на интернетплатформата /сайта/ с актуални данни, за нас е много важно да се изпълни както трябва. В заключение бих искал да благодаря на кметовете на трите общини за съдействието, което ни оказват при изпълнението на проекта. Убеден съм, че проекта има принос към изграждането на цялостния имидж на РО ВЗР като единна туристическа дестинация, с фокус върху риболовния туризъм, и ще доведе до увеличен туристопоток в територията.

Вирни се горе