Община Мадан удължи договорите за "Лични асистенти" по проект

Община Мадан удължи договорите за "Лични асистенти" по проект

Три месеца допълнително ще работят личните асистенти в община Мадан по проект „Подкрепа за достоен живот". Той трябваше да приключи на 18 декември тази година, но Министерството на труда и социалната политика, чрез Агенцията за социално подпомагане удължи срока за трети път , като реално продължителността на предоставяната социална услуга става общо 32 месеца, с планиран край 08.03.2013г. Предвижда се от 19.12.2012 г. часовата ставка, по която се начислява възнаграждението на личните асистенти, да бъде увеличена с 20% – от 2,00 лв. на 2,40 лв.

По проекта 25-ма лични асистенти осигуряват подкрепа на хора с увреждания, които не могат сами да се грижат за себе си и да организират бита си. Личните асистенти извършват много услуги – снабдяват с хранителни продукти, помагат при храненето, помагат за приема на лекарства, личната хигиена, почистването на дома, извеждат ги на разходка, съдействат при подаване на документи в администраците и други.

Проектът „Подкрепа за достоен живот" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Конкретен бенефициент е Агенцията за социално подпомагане. Той е насочен към предоставяне на почасови услуги в домашна среда за хора с частична или пълна невъзможност за самообслужване в риск от социална изолация.

Вирни се горе