Около 91.8% от населението на област Смолян е свързано с общественото водоснабдяване

Около 91.8% от населението на област Смолян е свързано с общественото водоснабдяване

През 2013 г. около 91.8% от населението на област Смолян е свързано с общественото водоснабдяване. Използваната питейна вода от домакинствата намалява от 79 л/ден през 2012 г. на 78 л/ден средно на човек през 2013 г. Домакинствата в област Смолян използват с 21 л. по-малко питейна вода средно на човек отколкото е средното количество за страната за 2013 година. Водоподаването е редовно и няма режим поради недостиг на вода. Населението свързано с пречиствателни станции за отпадъчни води съставлява 39.3% от населението на областта. С обществена канализационна мрежа, но без наличие на пречиствателна станция са 29.9% от общото население. За страната използваната питейна вода е 99 литра на ден средно на човек. Само четири области са с по-ниска консумация на вода от област Смолян.

Битови са отпадъците, които се получават в резултат на жизнената дейност на хората по домовете, в административни, социални и обществени сгради. Към тях се приравняват и отпадъци от търговски обекти и съпътстващи производството занаятчийски дейности, обекти за отдих и забавления, когато нямат характер на опасни отпадъци и в същото време тяхното количество или състав няма да попречи на третирането им съвместно с битовите.

На територията на област Смолян през 2013 г. има четири депа за битови отпадъци. Депонирани са 33 хил. тона битови и 9 хил. тона строителни отпадъци. Общо образуваните битови отпадъци са 37 хил. тона, при общо количество за страната 3 135 хил. тона. Предадените директно за рециклиране битови отпадъци за 2013 г. са 1 000 тона. Предадените в съоръжения за предварително третиране битови отпадъци възлизат на 3 хил. тона. Спрямо предходната 2012 г. количеството на общо образуваните битови отпадъци намалява с 2 000 тона или с 5.1%. Количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания, а при липса на такива – на базата на транспортни документи. В област Смолян обслужените населени места от системи за организирано сметосъбиране през 2013 г. са 229, а дялът на обхванатото население- 99.9%. Спрямо предходната година броят на обслужените населени места нараства с 6.5% (14 населени места), а относителният дял на населението обхванато с услуги по сметосъбиране с 0.1 пункта. Събраните битови отпадъци средно на човек от обслужваното население са 319 кг. годишно за областта, като средната стойност на същия показател за страната е 434 килограма. За сравнение през 2012 г. събраните битови отпадъци средно на човек от обслужваното население в областта са оценени на 332 кг. годишно, а през 2009 г. – 423 килограма.

Опазването на околната среда включва всички дейности, които са пряко ориентирани към предотвратяване, намаляване и премахване на замърсяването, което е резултат от производствени или други процеси. Размерът на средствата е основен показател за мерките, които обществото и държавата предприемат, за да се намали отрицателното въздействие на социално-икономическите процеси върху околната среда. През 2013 г. разходите за опазване и възстановяване на околната среда се оценяват на 16 млн. лева, което е с 12.2% повече от средствата изразходвани през предходната година.

В края на 2013 г. наличността на дълготрайните материални активи с екологично предназначение е 118 млн. лева. Наблюдава се намаление спрямо предходната година с 5 млн. лв., или с 4.4%

Допустимите хигиенни норми за нивото на шума са 55 – 60 децибела. В 8 (53.3%) от наблюдаваните 15 пункта са измерени стойности на шумовите нива над допустимите норми (63 – 72 децибела). През 2013 г. не са регистрирани шумови нива над 73 децибела.

Вирни се горе