ОИЦ представи актуална информация за програмен период 2014-2020г.

ОИЦ представи актуална информация за програмен период 2014-2020г.

Днес,7 ноември Областен информационен център (ОИЦ) – Смолян представи актуална информация за програмирането към момента на следващия програмен период 2014 – 2020 г пред представители на медиите от област Смолян.

Управителят на ОИЦ – Смолян, Андреана Трифонова, представи визията и насоките за развитие, разписани в стратегията за интелигентен, устойчив и приобщаващ разтеж – Европа 2020. В рамките на стратегията като тематични цели за развитие на европейско равнище са записани: научноизследователска дейност, технологично развитие и иновации; информационни и комуникационни технологии; повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия; преминаване към нисковъглеродна икономика във всички сектори; адаптацията към изменението на климата и превенцията и управлението на риска; опазване на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност; устойчив транспорт и премахване на участъците с недостатъчен капацитет във всички ключови мрежови инфраструктури; насърчаване на заетостта и подкрепа за мобилността на работната сила; социално приобщаване и борба с бедността; инвестиции в образованието, уменията и ученето през целия живот; институционален капацитет и ефективна публична администрация.

Г-жа Трифонова представи и информация за пакета от от фондове, които ще осигурят политиката на сближаване на ЕС в рамките на следващия програмен период, както и изпълнението на заложените в стратегията приоритети. Представен беше и Националния план за развитие – България 2020 (НПР БГ2020) като документ за националните решения за растеж. Той е в съответствие с ангажиментите на България на европейско и международно ниво, но въплъщава стремежа на държавата за избор на национален път за напредък. НПР БГ2020 е основа за подготовката на програмния документ за средствата от Европейския съюз за периода 2014-2020, който отразява европейските приоритети на национално ниво. В допълнение беше представена и актуална информация за етапа на програмиране и набелязаните приоритети в новите Оперативни програми в България.

ОИЦ – Смолян е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. ОИЦ – Смолян е създаден в рамките на проект „Изграждане и функциониране на Областен информационен център – Смолян”, финансиран по Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161PO002-3.3.02-00020-C0001.

Вирни се горе