Одобрен е проект на Община Смолян за над половин милион лева

Одобрен е проект на Община Смолян за над половин милион лева

Ще се ремонтират, изграждат и реконструират улици, знакови културни обекти, училища, детски градини, пешеходни зони, алеи и други свързани с инфраструктурата

Одобрено е проектното предложение „Подкрепа за устойчиво развитие и растеж на град Смолян» по схема BG161PO001/5-02/2012 „В подкрепа за следващия програмен период”. Стойността на проекта е 549 661 лв., а продължителността му е 18 месеца.

В рубриката Оценени проекти е публикувано Решение № РД-02-36-717/ 03.09.2013 г. на Главния секретар на МРР за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОПРР за одобрените проектни предложения на пет общини сред които е и Смолянска община. Договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените кандидати ще бъдат сключени до края на септември т. г., уточняват от Министерството на регионалното развитие.

Основната цел на схемата BG161PO001/5-02/2013 „В подкрепа за следващия програмен период” е да се повиши капацитетът на общините за успешно участие в изпълнението на Оперативна програма “Региони в растеж 2014-2020 г.”, чрез подготовката на готови за финансиране инвестиционни проекти, които да бъдат включени в Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие на съответните общини за периода 2014-2020 г.

Общата цел на проекта е създаване на предпоставки за устойчиво развитие и растеж на град Смолян, чрез осигуряване необходимите ресурси и укрепване на капацитета на Общината за успешно участие в изпълнението на ОПРР за периода 2014-2020 г. и усвояване на финансовите ресурси по СФ. Специфичните цели на проекта са осигуряване на необходимите средства и предпоставки за генериране и подготовка на готови инвестиционни проекти (project pipeline) за ОПРР в периода 2014-2020 г., както и списък с одобрени – готови за финансиране» проекти.

Обектите се намират в одобрените зони за въздействие на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Смолян. Подбрани са изцяло на принципа за интегрирано градско развитие, в съответствие с урбанистичното планиране и развитие на града.

Списък с обектите, които ще бъдат ремонтирани, реконструирани и изградени по този проект

I. Подготовката на инвестиционни проекти за градска среда включва:

  1. Изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих с обекти:

1.1 Ремонт и възстановяване на площадно пространство – нов център /района между поща, театър, музей, библиотека и галерия/.

1.2 Реконструкция на пешеходна зона от бул.”България” до ул.”Дичо Петров”.

  1. Реконструкция на улична мрежа – 18 улици, от които 3 са в зоната на публични функции с висока обществена значимост, а останалите са в зоната с преобладаващи социални функции. Улиците обслужват значителна част от населението на града, като по-голямата част са в двата централни жилищни комплекса ж.к Нов център и ж.к Невястата.

  2. Рехабилитация и ремонт на надлези – включва 4 надлеза в централната градска част – Нов център.

  3. Изграждане на пешеходни алеи – включва три стълбищни подхода обслужващи улиците проф. «Асен Василев», «Снежанка» и «Добруджа», както и вързката между ул. «П. Р. Славейков» към храм Св. Висарион Смолянски.

  4. Изграждане и възстановяване на детски площадки – включени са три детски площадки

II. Подготовката на инвестиционни проекти за образователна инфраструктура включва:

  1. Обновяване на дворно пространство и спортни площадки при VII СОУ „Отец Пайсий”

  2. Обновяване на дворно пространство и спортни площадки при Гимназия с преподаване на чужди езици и ОУ „Иван Вазов”

  3. Основен ремонт на детска градина „Буратино”

III. Подготовката на инвестиционни проекти за културна инфраструктура влючва:

  1. Ремонт на сградата на Родопски драматичен театър.

  2. Ремонт на сграда на Планетариум – Смолян

  3. Ремонт на сграда на Художествена галерия – Смолян.

  4. Ремонт на сграда на Библиотека “Николай Вранчев” – гр. Смолян.

Община Смолян разполага с екип за управление на проекта. Разработени, съгласувани и проведени са обществени поръчки за избор на изпълнители за изготвяне енергийни обследвания и технически паспорти на сградите, включени за проектиране . Извършени са дейности по проектиране и публичност, проведени са обществени обсъждания и одит.

Сключени са пет договора с изпълнители. Популяризан е приносът на ЕФРР и правителството на Р България за осъществяване на проекта, осигурена е публичност, прозрачност и гласност на изпълнението на дейностите по него.

Проведени два обществени форума за обсъждане и избор на обектите, включени в проектното предложение.

Изготвени са пет обследвания за енергийна ефективност, пет сертификата за актуално състояние на потреблението на енергия и пет технически паспорта на строежите за сградите, включени в проекното предложение.

Подготвени, съгласувани и одобрени са 37 работни -инвестиционни проекта с издадени разрешения за строеж. Извършена е независима одиторска проверка на разходите по проекта, които са признати изцяло.

Вирни се горе