Обявиха бедствено положение в община Смолян, заради свлачището край село Тикале

Обявиха бедствено положение в община Смолян, заради свлачището край село Тикале

Кметът Николай Мелемов обяви днес частично бедствено положение за затворения участък на републикански път II -86 Соколовци-Смолян-Средногорци при км.109+450 на територията на община Смолян.

Поводът е писмо от 26 март т.г. на Агенция „Пътна инфраструктура” относно възникнали гравитационни процеси, довели до затварянето на пътя. Свлачищно –срутищните процеси ще доведат до допълнителни щети и разрушения, както по републиканския път , така и намиращите се в тялото на свлачището електропроводни и водопроводни мрежи. Необходимо е провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян на засегнатия участък, както и реализиране на обходен път, се казва в писмото от АПИ.

За овладяване на бедствието, Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствия и аварии преминава на непрекъснат режим на работа. Забранява се движението и пребиваването на МПС на определения критичен участък, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

„Проблемът е много сериозен и съветът на специалистите от АПИ е именно да обяви частично бедствено положение, тъй като в противен случай се изискват дълги процедури със справянето му. Знаете по този начин се рискува здравето на стотици жители на съседните населени места, достъпът до Спешна помощ, както и до пожарна е силно затруднен. Смятаме, че тази мярка ще ускори работите по разчистване и укрепването на свлачището“, коментира Мелемов.

Бедственото положение е в сила от днес и ще трае до преодоляването на проблема.

По-рано през деня председателят на Общинския съвет в Смолян инж. Димитър Кръстанов свиква Консултативния съвет относно свлачището край село Тикале. На него били изслушани областният управител на Смолян Недялко Славов и кметът на Община Смолян Николай Мелемов, които запознали участниците в съвета с предприетите мерки. В консултативния орган са включени представители на всички политически формации към местния парламент, както и председателите на комисиите към Общинския съвет в Смолян.

Вирни се горе