Обстановката в Смолянска област се нормализира

Обстановката в Смолянска област се нормализира

Ситуацията в смолянска област значително се подобрява, нивата на реките и язовирите падат – съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов. Той уточни, че неговата голяма грижа сега са свлачищата в района. Свлачище е прекъснало пътя за родопското с. Мугла. Срутвания са прекъснали пътищата към малки населени места в Златоград, Мадан и Неделино. Две малки населени места в районите на Смолян и Златоград са без ток, по авариите се работи, предаде Радио Пловдив.

Девин постепенно се възстановява от бедствието. В района има активирани много свлачища, има и десетки наводнени къщи – съобщава кметът Цветалин Пенков.

Временно се ограничава движението по пътя Девин – Кричим поради свличане на земна маса и паднали дървета. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

По пътищата в цялата област има опасност от падащи камъни и свлачища, информираха от Областното пътно управление. Има пропаднала стена около 200 метра на пътя Тешел – Девин. Свлачищата блокираха пътищата за Неделино – Бял извор, Доспат – Гоце Делчев и Батак – Доспат, където е пропаднала едната лента за движение. По този път има и ограничение за движение на товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета.

Затворен заради свлачище е пътят до с. Киселчово – съобщи кметът на Смолян Николай Мелемов. Той съобщи, че ще бъдат евакуирани 3 семейства от 2 къщи в Смолян, чиито домове са подкопани от водата.

Днес в 10,30 ч. се събира Областният кризисен щаб, който ще реши дали бедственото положение да остане, или да бъде отменено – съобщи Славов.

Продължава издирването на двамата съпрузи, чиито автомобил падна вчера в река Девинска. Водолази търсят двете тела.

От пожарната в Смолян съобщиха, че през нощта не е имало сигнали за инциденти.

Вирни се горе