Общинският съвет в Рудозем прие годишните отчети на общинските дружества, Хайри Милезимов напусна групата на ГЕРБ

 Общинският съвет в Рудозем прие годишните отчети на общинските дружества, Хайри Милезимов напусна групата на ГЕРБ

Повече от два часа Общинския съвет в гр.Рудозем заседава по отчетите на общинските дружества и мерките за тяхното стабилизиране.

В самото начало на заседанието беше прочетено писмо от Хайри Милезимов, който уведомява местния парламент и обществеността, че напуска групата на общинските съветници от ГЕРБ и в бъдеще ще продължи да работи като независим общински съветник.

В отчета на „Прогрес-Строй” ЕООД през 2012 година акцентът беше заложен върху фактическото състояние на фирмата. В доклада на общинското дружество беше отчетена печалба от 40 000 лв. за миналата година. В същото време се констатира и сериозно задължение, което дружеството има към момента. То е на обща стойност 526 000 лева. Тези задължения са натрупани през изминалите години и най-сериозно дружеството е задлъжняло през 2008 година – тогава са натрупани загуби за около 238 000 лева.

Общинското дружество има задължения към ЕТ Бахчер – Бисер Чернарев – 35 426 лева, Универсал ЕООД – 28 782 лева, Мегапроект ЕООД – 3 963 лева, EТ Рики – Хайри Хутев – 2 108 лева, Енергоснабдяване – 2 522 лева, Родопа Експерт – 1 676 лева и др.

Общинският съветник Зарко Башев изрази сериозно безпокойство относно фактическото състояние на общинското дружество „Прогрес-Строй” ЕООД. Той отправи апел към общинските съветници да бъде взето сериозно решение относно бъдещето съществуване на общинското предприятие, имайки в предвид неговото финансово състояние и най-вече текущите задължения на фирмата.

Кметът Румен Пехливанов и председателят на Общинския съвет Митко Младенов изтъкнаха, че дружеството е реализирало 40 000 лв. печалба за миналата година, което в период на криза е сериозно доказателство за съживяването на дружеството и правилното му управление.

Румен Пехливанов изрази надежда, че общинското дружество ще бъде ангажирано с допълнителна дейност в близко бъдеще, така че приходите да бъдат увеличени. Той изтъкна възможността дружеството постепенно да се стабилизира и поетапно да започне разплащания към кредиторите и фирмите доставчици.

След направено предложение от страна на общинския съветник Симо Влахов, Общинският съвет – гр.Рудозем взе решение да бъде изготвена оздравителна програма , която да включва разширяване дейността на общинското дружество. Тази програма трябва да бъде представена и одобрена в тримесечен срок .

Беше приет и отчета за дейността на фирма „Рудозем Инвест” ЕООД през 2012 година. В рамките на около един месец се очаква да приключи приватизацията на обувния цех, който е част от дейността на фирмата. След тази приватизация ще се пристъпи към ликвидация на фирма „Рудозем Инвест” ЕООД.

В отчета за дейността на „МБАЛ- Рудозем” ЕООД през 2012 година бяха констатирани подобни резултати като тези на „Прогрес-Строй” ЕООД.

Общинското дружество „МБАЛ- Рудозем” ЕООД има задължение над 100 000 лева. Към момента дружеството има стари задължения, запорирани сметки, заведени съдебни дела. Очаква се през месец май тази година Общинският съвет- гр.Рудозем да вземе решение относно бъдещето състояние на общинското дружество.

Кметът Румен Пехливанов посочи, че е необходимо след излагане на всички факти и след сериозен и задълбочен анализ да се вземе кардинално решение относно перспективата на общинско дружество „МБАЛ- Рудозем” ЕООД.

Със значително по-голям оптимизъм беше приет отчетът за дейността на „СМДЛ Рудозем” ЕООД през 2012 година. Това общинско дружество осъществява дейност и има собствени приходи, които обаче не са достатъчни за издръжка на дружеството. Дейността се осъществява от диагностичната лаборатория, която получава около 2 400 лв. месечно допълнително финансиране от общинския бюджет. На този етап тези средства обезпечават дейността на общинското дружество. Сериозен проблем за диагностичната лаборатория е амортизираната и остаряла техника.Някой от уредите са много стари, те не отговарят на съвременните изисквания за диагностика. Бяха направени изводи, че е необходимо допълнително финансиране, както и поетапно обновяване на част от диагностичните уреди и апарати на лабораторията.

Кметът Пехливанов увери, че ще направи всичко възможно да бъдат осигурени най-необходимите диагностични апарати, включително и чрез дарения от други медицински учреждения.

Общинският съвет- гр.Рудозем възстанови дейността на Центъра за работа с деца с увреждания. Около 105 000 лв. ще е субсидията от централния бюджет за дейността на този общински център. Те са заложени по програма за предоставяне на социални услуги в Република България. В Центъра за работа с деца с увреждания ще бъдат назначени 8 щатни бройки, които са щатове към общинска администрация- гр. Рудозем.

Местният парламент прие решение за преобразуване на ЦДГ „Елица” – с. Чепинци в ОДЗ. Това решение е продиктувано от желанието на родители на деца от 2 до 3 – годишна възраст, децата им да посещават детско заведение в село Чепинци.

Това ще даде възможност от месец септември 2013 година да бъде открита нова група в ОДЗ- с.Чепинци.

Съгласно тарифата към Закона за нотариусите и нотариалната дейност беше коригирана и таксата за нотариална заверка, която от 3 лева се променя на 6 лева. Този закон дава възможност органите на местно самоуправление, в лицето на секретаря на Общинска администрация, зам.-кметовете и кметовете на населени места да осъществяват нотариална дейност, която най-често е извършването на нотариални заверки.

По предложение на инж. Зарко Дурев беше взето решение да бъде отпусната еднократна парична помощ на онкологично болен гражданин на община Рудозем.

Вирни се горе