Общинският съвет удостои с почетни отличия изявени граждани и институции

Общинският съвет удостои с почетни отличия изявени граждани и институции

Общинският съвет гласува да бъдат удостоени с почетни отличия институции и граждани. По предложение на кмета Николай Мелемов и с пълно мнозинство на местния парламент със званието „Почетен гражданин на Смолян" бе удостоен Костадин Илчев. Повече от 35 години той работи като преподавател по каба гайда и художествен ръководител на гайдарски състави. Обучил е в гайдарското изкуство над 350 деца от Смолян и региона. През 2003 г. създава гайдарски състав при читалище „Христо Ботев” в Смолян, който получава името „101 каба гайди”. Под негово ръководство през 2012 г. беше поставен Световен рекорд на Гинес от 333 гайди.

Званието „Почетен гражданин на Смолян" посмъртно получи и Атанас Иванов-Бай Тасо, който е съосновател, концерт-майстор и ръководител на оркестъра-символ на Родопите-„100 каба гайди".

Отличието „Златен плакет на Община Смолян" получават Фолклорен ансамбъл “Манол Радичев"-село Гела, МТФ „Фани Берова” при Народно читалище “Христо Ботев 1871"-Смолян, ОДЗ „Синчец"№2. Ансамбъл „Манол Радичев” – с.Гела е една от най-популярните и колоритни формации, която навършва 60 години от своето създаване. Самодейците имат завоювани отличия на национално и световно ниво. Ярка следа в съзнанието на сегашните съвременници е участието на ансамбъла във фолклорния фестивал в Англия, гр. Ланголен. През 2004 г. гелските самодейци мерят сили с представители от над 35 държави, а емоционалната кампания по получаването на английски визи прави талантливите родопчани национално известни медийни звезди. МТФ „Фани Берова” при Народно читалище "Христо Ботев 1871” получи отличието по повод 20 – годишнината от създаването й, както и блестящите резултати в представянето на участниците й на национални и международни форуми. ОДЗ №2 „Синчец” беше удостоено със „Златен плакет на община Смолян” по повод 25-годишния юбилей на детското заведение. В резултат на професионализма на колектива и защитеното родителско доверие, детското заведение се утвърди като едно от най-авторитетните и желани в Смолян.

Трима видни наши съграждани – Петър Узунов, д-р Стефка Янкова и Никола Величков, се удостояват със „Значка на Смолян”. Петър Узунов се награждава по повод неговата 70-годишнина и заради многобройните му заслуги като общественик и стопански ръководител през годините в Смолян. Д-р Стефка Янкова беше сред най-изявените лекари гастроентеролози в Смолянска област, изцяло отдадена на здравето на родопчани. Тя беше удостоена с отличието посмъртно. „Значка на Смолян” получава и Никола Величков по повод 70-годишнината му, както и за многобройните му заслуги в хореографията и обучението на млади таланти на сцена.

Паралелно с това общинските съветници определиха и годишната награда на общината за изтъкнати дейци и творци от областта на науката, културата, образованието по предложение на творчески организации. Наградата има парично изражение, което се определя ежегодно. Връчва се от кмета на община Смолян в навечерието на 24 май и е в размер на 200 лева.

Общинските съветници взеха и решение да се постави баралеф на ген. Калин Найденов в родното му село Широка лъка и паметна плоча в село Стойките на героя от Балканската война Стефан Чернев.

В края на заседанието д-р Янков, съпруг на покойната д-р Стефка Янкова, подари на местния парламент копие на Чудодейната икона Св. Богородица Йерусалимска с пожелание да ги закриля и да работят за доброто на Смолян. Той припомни, че съпругата му е оставила светла диря в здравеопазването в Смолянска област и благодари за наградата.

Вирни се горе