Общинският съвет гласува удължаване на срока по безлихвения заем към държавата

Общинският съвет гласува удължаване на срока по безлихвения заем към държавата

С 15 гласа „за“, 6 „против“ и 5 „въздържал се“ общинските съветници приеха решение за удължаване срока за възстановяване на получения временен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България на заседанието на местния парламент вчера.Дебатите по докладната продължиха повече от час. Опозицията беше против с аргументите, че ако се удължи срока този кредит ще остане да тежи на управлението през следващата година, когато идват избори. Общинският съветник от КРОС Кирил Хаджихристев, припомни, че този заем е взет преди 4 години, не е погасен и ако догодина се наложи този заем да бъде предсрочно изискуем, ще трябва да се изплаща от бъдещия кмет, който може и да не бъде от управляващата партия.

В предложението на вносителя на докладната записка – кмета Николай Мелемов се посочва, че съгласно писмо от Министерството на финансите от 2016 г. на община Смолян е отпуснат кредит, съгласно чл. 103, ал.1 от ЗПФ в размер на 3 950 000 лв. През 2018 г. от него са погасени 1 024 500 лв., ведно с начислената законова лихва в размер 85 354.00 лв. съгласно чл. 105 от Закона за публичните финанси от средства за целева субсидия за капиталови разходи. Остатъкът в размер на 2 925 500 лв. е със срок на възстановяване 10.01.2019 г. Съгласно данните от отчета на касовото изпълнение на бюджета към 30.09.2018 г. Общината продължава да се намира във финансово затруднение. Към края на годината се очертава сравнително нисък процент на изпълнение на собствените приходи. С ограничения финансов ресурс Общината се стреми да дофинансира и разходите в сферата на образованието, здравеопазването, социалните услуги и други дейности държавна отговорност, без които общината не би могла да съществува нормално. Анализирайки финансовото състояние Общината ще се окаже в невъзможност да спази срока 10.01.2019 г. за предоставения през 2018 г. безлихвен заем в размер на 2 925 500 лв.

“По този начин държавата няма да търси парите от Община Смолян през януари 2019 г., а срокът за това се удължава до януари 2020 г. През това време ще се търсят други начини за погасяване на безлихвения заем”, коментира зам.-кметът Венера Аръчкова.

Вирни се горе