Общински детски и младежки център отбелязва 1 декември – Световния ден за борба със СПИН

Общински детски и младежки център отбелязва 1 декември – Световния ден за борба със СПИН

Тази година кръжочниците от клуб „АнтиСПИН – Антидрога” към ОДМЦ отбелязват световния ден, като раздадат изработените от тях червени лентички на всички, които в този ден ще посетят заниманията в Детския комплекс и на учениците от СОУ „Отец Паисий” – гр. Смолян. Като резултат на дискусиите през изминалата седмица са и постерите, демонстрирани в фоайето на комплекса с информация за начините на разпространение, статистика за развитието на болестта СПИН през последните 5 години в България и в света,съобщиха от пресцентъра.

В момента около 40 милиона души в света живеят с ХИВ. На всеки 10 секунди някой умира от СПИН. На всеки 6,5 секунди един човек се заразява със СПИН. Вече близо три десетилетия човечеството не може да се справи с тази коварна болест.

От новорегистрираните 111 случая в България за 2008 г./XI м./ – 70% от тях са между 20 и 39 г. Младите хора остават в центъра на епидемията от ХИВ по темп на инфектиране, уязвимост и влияние, което оказва заболяването върху тях. В същото време, те са най-голямата надежда на човечеството за обръщане хода на епидемията. Без превенция и знания, ХИВ ще продължава да се разпространява главоломно сред младите хора.

Вирни се горе