Общини в Родопите с ангажименти за намаляване на вредните емисии

 Общини в Родопите с ангажименти за намаляване на вредните емисии

Общините Брацигово, Златоград и Рудозем се присъединиха към европейската инициатива “Конвент на кметовете”, ангажирайки се да намалят емисиите на въглероден диоксид на територията на съответната община с най-малко 20 процента до 2020 г., съобщи Златка Николова, изпълнителен директор на Асоциацията на родопските общини.

В община Смолян се състоя второто заключително национално събитие по проекта: “Подкрепа на местните власти в разработването и интегрирането на планове за действие за устойчива енергия със системи за управление на енергията в съответствие с ISO 50001”. който се изпълнява от асоциации на общини и консултантски енергийни компании от Италия, България, Гърция, Полша, Латвия, Румъния, Испания, Франция и Германия. Проектът е съфинансиран по програмата “Интелигентна енергия Европа” на ЕС.

Като участници в проекта, общините Брацигово, Неделино, Златоград, Чепеларе и Рудозем имат разработени общински планове за действие за устойчива енергия до 2020 г., уточни Златка Николова. Тези разработки са в съответствие с изискванията на конвента.

На форума в Смолян са представени добри практики в областта на отоплението и охлаждането от възобновяеми източници в Гърция, Италия, Испания, Австрия и Латвия.

Вирни се горе