Общината внася за втори път план-сметка от такса битови отпадъци пред общинския съвет

Общината внася за втори път план-сметка от такса битови отпадъци пред общинския съвет

Община Смолян ще внесе за втори път на предстоящата сесия на местния парламент, която ще се проведе утре, 31 януари, план-сметка за 2014 г. от такса битови отпадъци. Такса смет реално ще се увеличи с около 30%, защото всички дейности по договора с “Титан Клинър” се изчисляват на база минимална работна заплата, която от началото на тази година стана 340 лв.

Припомняме, че договорът с „Титан Клинър” е сключен от предишното ръководство на община Смолян на 30.08.2006 г. Общината е длъжна да го изпълнява , защото неустойките по него не са предпочитане, коментира главният финансист Венера Аръчкова. На предишното заседание Общинския съвет отхвърли план-сметката за боклука и поиска да се водят преговори с “Титан”, но пък те не са съгласни да променят договора и да определят друг метод на плащане. При това положение местната администрация няма друг избор освен да изпълнява договора. Ако и този път съветниците отхвърлят план сметката за боклука, трябва да постановят решение, че се запазват старите промили през 2012 г. и 2013 г. Това ще се отрази пагубно на община Смолян, защото отчисленията, които се правят на РИОСВ също са завишени. Съгласно постановление на МОСВ таксата, която трябва да се внася за тон отпадък за 2014 г. е 22 лв., а за 2013 г. тази такса е била 15 лв. При това положение не можем да останем със стария промил, коментира Аръчкова. Дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в община Смолян и експлоатацията на регионално депо „Теклен дол” се извършва от фирма „Титан Клинър” съгласно договори от 30.08.2006 и 3.07.2008 г. План –сметката от такса битови отпадъци, която ще внесе община Смолян пред местния парламент е в размер на 3 967 000 лв., съобщи Аръчкова.

Припомняме,че първо заседание на ОбС-Смолян за 2014 г. ще се проведе в последния ден на януари. В дневния ред са включени 20 точки, които съветниците ще разгледат. Освен приемане на план-сметка за приходите и разходите от такса битови отпадъци в Община Смолян през 2014 година и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2014 г., кметът Николай Мелемов ще предложи приемане на Годишна програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост. Една от точките е промяна в структурата на Община Смолян.

Съветниците също така ще решат и дали да се предоставят помещения в сградата на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” – гр.Смолян за безвъзмездно управление от Обединен детски комплекс – Смолян и управление от Фолклорен ансамбъл „Родопа” – Смолян.

Вирни се горе