Община Златоград договорира финансов ресурс за сондаж на топлата вода

Община Златоград договорира финансов ресурс за сондаж на топлата вода

През 2014 г. община Златоград продължава да акцентира вниманието на своите съграждани с информация за текущото изпълнение на стратегическия приоритет в общинската политика, а именно създаването на условия за интегрирано оползотворяване на термоминерално находище Ерма река. Съобщиха от местната администрация.

На 07.03.2014г. бяха подписани, между община Златоград и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на водовземно съоръжение в с. Ерма река, в размер на 2 915 094 лв. и за провеждане на хидрогеоложки изпитания, в размер на 74 400 лв . Отпускането от ПУДООС на целевите субсидии, с общ размер от 2 989 494 лв. по двата договора, стана възможно едва след детайлна проверка на изпълнението на всички поставени условия, от страна на Управителния съвет на Предприятието. В обхвата на проверката бе потвърдена законосъобразността на входираните документи в ПУДООС за отпускане на безвъзмездната финансова помощ: техническа документация за изпълнение на строежа, прецизирано КСС по отношение на единични цени, разработена и одобрена от Общински съвет програма за управление на термоминералното находище, документация по ЗОП за избор на изпълнители.

С провеждането на сондажните дейности, в рамките на 7 месеца-от април до октомври тази година и последващите тримесечни хидрогеоложки изпитания за потвърждаване на установения дебит до 27 л/с, ще се отчете устойчив етап от изпълнението на общинската политика за оползотворяване на геотермалното находище.

Осигуреният излаз на повърхността на геотермалната вода е гаранция за община Златоград, в търсенето на допълнителен финансов ресурс за цялостно изпълнение на геотермалната отоплителна система в гр. Златоград, включващо изграждане на външен топлопровод от с. Ерма река до гр. Златоград с дължина 13.5 км, довършване на геотермалната централа и топлопреносната мрежа с осем абонатни станции в училища, детски градини и болница.

Вирни се горе