Община Смолян затяга контрола за зимното почистване

Община Смолян затяга контрола за зимното почистване

Да се затегне контролът по снегопочистването и извозването на сметта, поиска на среща с кметовете и кметските наместници ръководството на община Смолян. Има случаи, в които кметовете се подписват, че е почистен пътят до селото им, но после се оказва, че това не е така. И друг парадокс посочи главният финансист Венера Аръчкова. Снегопочистваща машина е отчела, че се е движила с 70 км/ч . При тази скорост възможно ли е тя да извършва тази дейност, попита Аръчкова. Зам.-кметът Мариана Цекова поиска спешна справка от кметовете и наместниците колко пъти в седмицата „Титан Клинър „ извозват сметта, както и бройката на контейнерите по места.Тази справка ще се дава периодично, защото много често контейнерите са препълнени, а на книга се води, че са изпразнени. Отново на книга се водят повече съдове за смет в дадено населено място, а реално броят им е по-малък. „Плащаме за нещо, което не е извършено”, обобщи инж.Цекова. Ръководството ще ангажира и служителите от общината по местоживеене да наблюдават има ли улично осветление, пълни ли са кошовете за боклук, почистват ли се улиците през зимата от сняг. Ръководството иска да затегне мерките, за да се плаща за реално извършена работа и хората да бъдат доволни. Със затягането на контрола няма да се харчат излишни средства за дейности, които на практика не са извършени.

Аръчкова обърна внимание и ниската събираемост на туристическия данък. В Общината не постъпват никакви приходи, а в същото време къщите и хотелите по селата, особено, през летния сезон са пълни с туристи. По този повод инж. Цекова обяви, че започват проверки на местния клон на Комисия за защита на потребителите за категоризацията на обектите. Оказва, че в някои села символите за категоризация си стоят, а реално обекта е без лиценз. Ръководството призова да се опишат и опасните сгради по населените места. Секретарят на община Смолян Николов обърна внимание на кметовете и наместниците да не допускат назначаването на роднини по програмите за временна заетост, за да не се създава напрежение сред населението.

В срещата участваха още зам.-кметът Марин Захариев и шефът на дирекция „Административно-информационно обслужване” Емил Дурсев.

Вирни се горе