Община Смолян: „Всеки ден сме със запор, третират ни като търговско дружество”

Община Смолян: „Всеки ден сме със запор, третират ни като търговско дружество”

Повече от два часа продължи общественото обсъждане за поемане на дългосрочен дълг, с който да се погасят стари задължения Всеки ден сме със запор. Частните съдебни изпълнители ни третират като търговско дружество, правят ни запори по дела, които не са приключили. Болно ми е, че при тази наложена финансова дисциплина получаваме атаки всеки ден, коментира на общественото обсъждане за поемане на общински дълг гл. финансист на община Смолян Венера Аръчкова. Обсъждаме стар дълг, а не такъв какъвто ние правим, обобщи шефът на Правния отдел в Общината Любомир Равелов. Повече от два часа продължи дебата относно размера на наследените задължения от предишното ръководство и какво ще се случи ако не бъде изтеглен кредит за погасяването на по-голямата част от тях. В общественото обсъждане се включиха общински съветници и граждани. На въпроса какво ще се случи ако не се погасят запорите, Равелов отговори, че ще се насрочат продажби на запорираните имоти и има вероятност общинското имущество да бъде продадено на безценица. Голяма е вероятността и служителите от общинска администрация да не могат да получават възнагражденията си и те също могат да наложат запори.

Предложението на администрацията е общият размер на дълга да е 10 000 000.00 лева /десет милиона лева/. Той ще се вземе чрез заем от финансова институция, избрана въз основа на процедура по реда на Закона за обществените поръчки. Сумата ще се използва изцяло за погасяване на старите задължения.

Припомняме, че по Договор за кредит от 20.08.2007 г., сключен между община Смолян и „Инвестбанк“ АД, изменен от страните с Анекс № 1 от 26.09.2012 г., е изтеглен заем в размер на 13 000 000.00 лева. Остатъкът по него към 15 септември т.г. възлиза общо на 7 140 000.00 лева – главница.

Община Смолян предлага с част от дългосрочния заем да се покрият съществуващи задължения към „Инвестбанк” АД. По договора не се дължат наказателни лихви и комисионни при предсрочно погасяване. С част от дългосрочния заем ще се покрият част от задължения към доставчиците по договори с община Смолян, които към 15.09.2014 г. възлизат общо на 11 123 702.00 лeвa.

Кредитът за рефинансиране да е не повече от 60 месеца, считано от момента на усвояването на част или целия му размер, са сред условията на община Смолян . Годишният размер на плащанията по дълга (главница, лихви, такси, комисионни и други плащания): за всяка отделна година да не е повече от 15 на сто от общата сума на собствените приходи и общата изравнителна субсидия по последния заверен годишен отчет за изпълнението на бюджета на община Смолян. Погасяването на главницата да е по погасителен план на равни месечни вноски.

При възможност за предсрочно погасяване изцяло и/или на части да е без такса за предсрочно погасяване. Максималният размер на лихвения процент – фиксиран, да е в размер не повече от 5.0 % годишно.

Просрочените стари задължения към 30 юни т.г. са 18 милиона лева, припомни Аръчкова. В тях влизат кредита към Инвестбанк, особени залози, СД „Лайтинг”, разплащания към контрагенти и „Титан Клинър”. В същото време наложените запори от „Рожен Експрес” в размер на 444 хил. лв. и частичния запор от фирма „Елмас” ЕООД, съдружник на Консорциум Светлина, в размер на 444 хил. 589 лв. утежняват още повече финансовото състояние. Изтича петгодишният давностен срок от 2009 г. и фирмите се страхуват да не изгубят парите си, а има и непогасени задължения от 2007 г. По всички възможни начини община Смолян е пробвала да си плати вноската по кредита към Инвестбанк, но от банката отказват да приемат парите и по този начин кредитът може да стане изискуем. Сметката по която се превеждат вноските по заема е запорирана от “Рожен Експрес”. Присъстващите се зачудиха как може банка да не иска да вземе вноската си кредит. Не е ясно дали наведнъж ще се вземе кредита или на части. След общественото обсъждане, темата с поемането на дългосрочния дълг ще се гледа и от Общинския съвет. Ако минат нормално всички процедури, вероятно следващата година може да се изтегли кредита.

Финансовото състояние на община Смолян е наистина тежко и се търсят варианти за излизане от критичната ситуация, припомниха от ръководството. Наложените запори водят до нарушаване на бюджетната финансова дисциплина на община Смолян и невъзможност за разплащане на съществуващи задължения.

Вирни се горе