Община Смолян се включва в инициативата „Община - приятел на детето”

Община Смолян се включва в инициативата „Община - приятел на детето”

На 20-ти ноември т.г. отбелязваме 23-тата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Конвенцията съдейства за превръщането на човешките права в реалност за всяко дете и е инструмент, който подкрепя усилията на всички, които работят с деца и за деца.

Всяка община, включвайки се в инициативата “Община – приятел на детето“, трябва да предприеме конкретни действия за прилагане на Конвенцията в ежедневието.

По този повод община Смолян се ангажира през следващата 2013 година да продължи разработването на политика за грижата към децата съвместно с всички заинтересовани страни – училища, детски градини, неправителствени организации и държавни институции, съобщиха от пресцентъра на общината.

Областният съвет на БЧК, „Нови Хоризонти”, Лайънс клуб, чрез информационни и творчески събития, създават условия за развитието, приобщаването и участието на децата и родителските настоятелства към детските градини и училищата.

Общинският детски комплекс и през 2013 г. ще разработва извънучилищни форми за децата, допринасящи за развитието им като личности. Ще се изграждат зони за отдих в кварталите на града. При изпълнението на проектите, ръководството на общината организира и провежда срещи и обсъждания с родители и деца във връзка с подобряването условията на градската среда.

Уникален за страната е проектът на община Смолян „Мисия Смолян”, с основна цел поддържането и благоустрояването на обществени терени. Част от младежите участват в археологически разкопки, проучват, съхраняват и популяризират историческото наследство на общината. Децата на Смолян са активни участници в движението „Съхрани българското”. Приоритет на Общината през 2013 г. е и подобряване условията за живот, образование и развитие на децата в риск – лишени от родителски грижи, семейства в риск, както и за деца с увреждания. Досега са провеждани редица национални, местни, международни прояви, конкурси, изложби и проекти, в които те са участвали активно. Пример за това са Лятната театрална академия за деца в риск, Полицейската академия, „Чисти сърца” и др.

Община Смолян организира ежегодно на 11 май турнир по народна топка, футбол и тенис на маса за деца със специални образователни потребности. Турнирите са съвместни с Ресурсния център – Смолян. Провежда се и фестивал „Открити улици”, организиран от ГПЧЕ. И през следващата година община Смолян ще продължи да изпълнява дейностите, заложени в Общинската стратегия и програма за закрила на детето.

Вирни се горе