Община Смолян разполага с модерен Информационен център в традиционен родопски стил

Община Смолян разполага с модерен Информационен център в традиционен родопски стил

Община Смолян разполага с модерен Информационен център в традиционен родопски стил, който се намира в началото на една от най-живописните еко пътеки в Родопите – „Каньонът на водопадите”. Центърът разполага с експозиционна и семинарни зали, две спални помещения, вътрешни и външни санитарни възли и просторно дворно място с паркоместа. Пътеката минава през резерват Сосковчето, в който се срещат редица редки и защитени видове. Екопътеката впечатлява посетителите с над 46 водопада по маршрута си. Те са различни по големина като най-големият –„Орфей” е с пад 68 метра. Еко пътеката е напълно рехабилитирана – всички мостове са с подсилена конструкция, поставени са нови дървени стъпала, изградени са два заслона с обособени места за пикник около тях, монтирани са нови информационни обозначения.

Новата туристическа придобивка беше представена пред медиите на заключителна пресконференция и е изградена по проект: „БИОРАЗНООБРАЗИЕТО В РОДОПИТЕ И ЕЗЕРОТО ВИСТОНИДА – ПРЕДПОСТАВКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ ЧРЕЗ АКТИВНО ТЕРИТОРИАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО”, финансиран по програма Европейско териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013“.

Припомняме, че проектът, чийто общ бюджет е: 1 159 042,67 евро касае две защитени местности: „Соскучански дол”, буферна зона на резерват „Сосковчето” и езерото Вистонида, защитена зона по Натура. От тези средства 841 492 евро бяха за община Смолян- водещ партньор по проекта, а 317 550 евро за община Авдира- партньор по проекта.

И двата обекта имат значителна екологична стойност, представлявайки хабитати на редица защитени растителни и животински видове. Езерото Вистонида е най- голямото в Тракия с площ 42 000 хектара и е един от основните водни басейни в Родопската планинска верига. По проекта, община Авдира, изгради 400 м дървен мост в езерото, осигуряващ достъп до съоръжение и наблюдение на птици, съобщи ръководителят на проекта от община Смолян Ефтима Петкова. Тя представи подробно всички дейности, които са извършени. Разработена е специализирана обучителна програма, която да служи на студентите от двете общини. Проведени са и два пилотни образователни курса със студенти от Смолян и Авдира. Нашата Община е ползвала седем местни фотографи, които са направили повече 200 снимки, представящи красотата на Родопите и езерото Вистонида. По-голямата част от снимките бяха поставени в рамки и се намират в Посетителския информационен център. Част от фотографиите са експонирани в Авдира. Община Смолян нае 5 местни дърворезбари, които изработиха над 40 уникални по вида си дървени пластики, които също са изложени в Информационния център. По проекта е създаден филм, който представя двете защитени местности.

Общата цел на проекта е да допринесе за устойчивото развитие и да повиши качеството на живот в трансграничните райони чрез подобряване на инфраструктурата, повишаване на атрактивността и представянето на естествените ресурси на двете защитени зони „Соскучански дол” и езерото Вистонида съответно в общините Смолян и Авдира.

В заключителната пресконференция участваха още зам.-кметът Марин Захариев, техническият сътрудник по проекта Ефрем Велинов, а от община Авдира присъства Георгиос Костополус.

Вирни се горе