Община Смолян отпусна средства за квалификацията на трима млади лекари

Община Смолян отпусна средства за квалификацията на трима млади лекари

Община Смолян е отпуснала стипендии от по 10 000лв на трима млади лекари за специализацията им. Това стана ясно по време на отчета на кмета Дора Янкова за постигнатото в мандат 2007-2011г., представен в кв. Устово. С тримата млади специалисти е сключен договор, който ги задължава след придобиване на квалификация да работят в Смолян най-малко пет години. Янкова обясни, че това е начинът да се помогне на младите лекари, които нямат възможност да специализират. Кметът не скри, че здравеопазването в Родопите е със сериозен пропуск от страна на държавата и припомни закриването на Диспансера за белодробни заболявания в Смолян, което е лишило болните от туберкулоза от възможност за лечение в града. За да се лекуват те трябва да пътуват до Пловдив, което ги отежнява. Янкова обяви, че Смолян ще има своя онкоцентър, като подкрепа за болните от цялата област. В момента центърът се бави, заради бавните процедури в Гърция. Една част от техниката вече е доставена и се съхранява, а другата част ще се достави при довършване на сградата.

Общината осигурява здравословна храна на 360 деца до три години чрез детската кухня, поддържа 19 медицински кабинети в училищата и детските градини и подкрепя финансово 33 медицински сестри. Паралелно с това се разработва и модерен проект в областта на телемедицината, който предвижда оборудване на линейки, от които ще може дистанционно да се следят 14 показателя на човешкото здраве, както и ремонт на интензивния сектор в Кардиологично отделение на МБАЛ- Смолян на стойност 650 000лв.

Янкова отчете и високи резултати в областта на културата и отбеляза безрезервната подкрепа в развитието на читалищата. В тях също са вложени над 1 млн.лв. като редица сгради са обновени и ремонтирани. До дни ще започне ремонт и на покрива на читалище „Кирил Маджаров” в Устово, за което общината е отпуснала 15 000лв.

Вирни се горе