Община Смолян прогнозира криза с боклука

Община Смолян прогнозира криза с боклука

Община Смолян е обречена на дефицит от 400 до 800 хил.лв., след като съветниците отново отхвърлиха план сметката за боклука

Очаква се криза с боклука, защото общината трябва да плаща на РИОСВ таксата за депониране, която от 15 лв. стана 22 лв. за тон. След като съветниците отново не приеха план сметката за 2014 г. от такса битови отпадъци, бюджета на община Смолян за т.г. е обречен на дефицит, коментира гл.финансист Венера Аръчкова. Тя цитира чл. 8, ал.4 ( Доп. – ДВ, бр. 101 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) от Закона за местните данъци и такси, според който: „ В случаите, когато размерът на таксите не възстановява пълния размер на разходите по предоставянето на услугата, разликата между разходите и размера на таксата е за сметка на общинските приходи. В случаите на освобождаване от такси, по решение на общинския съвет разходите по предоставяне на услугата са за сметка на общинските приходи”. Община Смолян трябва да намери между 400 и 800 хил.лв. , в зависимост от реалното изпълнение на разходите, за да покрие този дефицит и то от неданъчни общински приходи, уточни Аръчкова. Тези средства са необходими, за да покрият разликите на завишената такса от МОСВ за тон отпадък, която от 15 лв. скочи на 22 лв. през т.г. и завишените стойности на дейностите за сметосъбиране и сметоизвозване, изчислени на база минималната работна заплата, която от т.г. е 340 лв., съгласно договора с „ Титан Клинър”.

След преговори, водени от кмета Николай Мелемов с „ Титан Клинър” м.г., дейностите по сметосъбирането и сметоизвозването са били изчислени през 2013 г. на база МРЗ за 2012 г., която е била 270 лв. за сметка на инвестиционната програма на Титан. Проблемът е, че може да възникне криза с боклука, защото община Смолян трябва да плаща на РИОСВ таксата за депониране, която от 15 лв. стана 22 лв. за тон. Депото е регионално и ако ние не плащаме тази държавна такса екоинспекцията може да го затвори, както и да се запорират сметките на Общината. За това помолих съветниците да кажат откъде да отрежем от бюджета на община Смолян, за да платим тази такса, коментира кметът. Той припомни, че Общинският съвет не гласува продажба на имоти – общинска собственост, от което перо приходи не могат да постъпят. Общината разчита единствено на приходите от местни данъци и такси. Всеки месец община Смолян плаща 200 хил. лв. по договори от 2006 и 2007 г. Това са вноски по заеми, особени залози и лихви към тях, както и лихви по получени заеми от различни проекти.

На 19 декември 2013 г. Общинският съвет прие Наредбата за местните данъци и такси, в същото време не прие план–сметката от такса битови отпадъци за 2014 г., което е в нарушение на чл.8, ал.4 от Закона за местните данъци и такси, поясни още и Аръчкова.

Вирни се горе