Община Рудозем участва във второто издание на Европейския панаир на социалните предприятия в Пловдив

Община Рудозем участва във второто издание на Европейския панаир на социалните предприятия в Пловдив

Община Рудозем участва във второто издание на Европейския панаир на социалните предприятия и кооперациии за хора с увреждания в Пловдив

Днес в палата №6 на Международен панаир в Пловдив се открива второто издание на Европейския панаир на социалните предприятия и кооперациии за хора с увреждания.

Община Рудозем ще бъде представена с щанд от общинското предприятие „ Озеленяване, благоустройство и развитие на традиционните занаяти – Рудозем” – това заяви кметът на общината Румен Пехливанов. Общинско социално предприятиеще представя сувенири и изделия на традиционния родопски бит.

Кметът Пехливанов допълни още, че социалното предприятие е създадено по проект с цел да се осигурява заетост на уязвими социални групи, които се нуждаят от помощ за изравняване на техния жизнен или социален статус с този на останалите членове на обществото. Целевата група на проекта са хора с увреждания, самотни родители, многодетни майки, трайно безработни обект на социално подпомагане и др. В предприятието работят 15 човека представители на целевата група – в това число заети с традиционни занаяти – 5 души и заети с озеленяване и благоустройство – 10 души.

Европейският панаир на социалните предприятия и кооперации за хора с увреждания е последовател на проведените до сега девет Национални изложения на тези структури, инициирани от неправителствените организации.

Целта на този форум е развитието на социалното предприемачество, обмяната на опит и добрите практики,повишаване на възможностите за трудова заетост на хората с увреждания и осъществяване на бизнес контакти. Близо 100 социални предприятия и кооперации за хора с увреждания от България, Румъния, Сърбия, Италия и други страни участват в международния форум в Пловдив. Секторът на социалните предприятия има годишен оборот над 50 млрд.евро в рамките на Европа. Инициативата се реализира във връзка с изпълнение на целите на Стратегия „Европа 2020”.

Вирни се горе