Община Неделино се сдоби с нова информационна система

 Община Неделино се сдоби с нова информационна система

В община Неделино вече е монтирана нова информационна системата, тя включва устройството – наречено киоск. Това е стационарен компютър, монтиран на стената във фоайето на общинска администрация. Киоскът е свързан с интернет и от него може да се разгледа и чете информация от сайта на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), а чрез него и сайтовете на всички общини, включително сайтът на община Неделино. Електронната система ще служи за разработване и изпълнение на европейски проекти и за целта е осигурена необходимата техника, за нейната ефективна работа. На този етап на екрана може да се разгледа сайтът на общината, всички информации и услуги които се предоставят. Излъчват се и всички рекламни филми за община Неделино, съобщи за Smolyannews.com секретаря на общината Румяна Караиванова.

Системата е монтирана по проект Е-ПОДЕМ, в който общината участва, като член на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Бенефициент по проекта е НСОРБ, а финасирането се осигурява от Оперативна програма „Техническа помощ”.

Цялостната електронна система включва техническо оборудване – сървър, настолен компютър, монитор, принтер, киокс, широкоформатен скенер и видео LCD екран. Електронната система е предоставена с цел разширяване на общинския капацитет за успешно управление на проекти, съфинансирани от еврофондовете. Дейностите, залегнали в проекта “Е-ПОДЕМ”, дават предпоставки за прилагане на системен подход и гарантиране на прозрачност в управлението на проектите.

Проектът E-ПОДЕМ е много важен, защото създава предпоставка за електронизация на дейностите по подготовка и изпълнение на европейски проекти, както и възможност за достъп до безплатна експертна и консултантска подкрепа за местните власти чрез ресурсен център, който улеснява комуникацията между общините и управляващите органи на оперативните програми.

Навлизането на модерните информационни технологии в ежедневната работа на общината е съществено предимство за създаване на ефективна среда за развитие и приспособяване към европейските стандарти и изисквания.

Вирни се горе