Община Неделино е пред фалит

Община Неделино е пред фалит

Банковите сметки на община Неделино са блокирани заради наследени задължения за над 2.8 милиона лева, равняващи се приблизително на годишния общински бюджет. Това съобщи кметът Стоян Беширов, цитиран от радио Пловдив.

Според него Неделино на практика е фалирала община. Заради изключително тежкото финансово състояние се пристъпва към рестрикции, като съкращения в администрацията и принудителна ваканция за детските градини.

Сметките на Неделино са блокирани от строителни фирми, на които общината дължи суми за завършени, но неразплатени обекти. Към натрупаните дългове на общината ежедневно се прибавят нови санкции и финансови корекции за пропуски при изпълнението на проекти, изтъкна още Беширов.

Поради липсата на средства общинската управа е разпуснала в принудителна ваканция трите детски градини в Неделино и с.Средец. Налага се и спиране на ученическите автобуси, които возят деца от селата, в които няма училища.

Общината в момента води преговори за разсрочване на дълговете към ЕВН, които надхвърлят 60 000 лева. Кметът Стоян Беширов заяви, че се надява да получи подкрепа от държавните институции, за да се търси изход от кризисната ситуация.

Вирни се горе