Община Доспат е първата от област Смолян с договор по финансовата схема "Независим живот"

Община Доспат е първата от област Смолян с договор по финансовата схема "Независим живот"

Кметът на община Доспат подписа първият договор за безвъзмездна финансова помощ за новия програмен период на стойност 500 000 лева

Кметът на община Доспат Антим Пържанов подписа първият за община Доспат договор за безвъзмездна финансова помощ от новия програмен период 2014-2020. Става въпрос за проекта “Център за социални услуги в домашна среда – град Доспат”. Същият е на стойност 500 000 лева. Проектът предвижда включване на общо 116 потребители на социалните услуги “Личен асистент” и “Домашен помощник”. Предвидено е също предоставяне на интегрирани здравни услуги, както и психологическа подкрепа в домашна среда. “Удовлетворен съм от събитието днес и от свършената работа, спокоен съм, че ще осигурим възможност да обхванем повече лица с увреждания чрез новия проект”, каза Пържанов.

Вицепремиерът Ивайло Калфин връчи договорите на първите 81 общини за изпълнение на одобрени социални проекти, които ще се финансират по схема „Независим живот“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Сред тези общини е и община Доспат, първата от област Смолян. Описаните в тях дейности включват широк кръг от социални услуги, в това число и лични асистенти за възрастни хора и хора с увреждания. Общата стойност на договорите е за близо 40 млн.лв.

„Има голяма необходимост за разширяване на социалните услуги в цялата страна. Тези договори ще дадат възможност, както да се увеличи броят на личните асистенти в цяла България, така и да се увеличи броят и да се подобри качеството на социалните услуги, които се предлагат на хората в нужда“, обяви по време на церемонията министър Калфин. Той уточни, че от социални услуги по операция „Независим живот“ ще се възползват 16 000 човека.

Специален гост на събитието в Министерския съвет беше и министър-председателят Бойко Борисов. Той определи схема „Независим живот“ като една от най-социалните схеми на ОП РЧР, защото средствата отиват при хората в неравностойно положение, при тези, който имат нужда от асистенти и подкрепа.

Премиерът поздрави екипа на Министерството на труда и социалната политика за работата по усвояването на средствата от европейските фондове. Той призова общините за бърза реализация на проектните си предложения, за да могат хората да се възползват по-бързо от услугите. „За хората, които имат нужда от личен асистент, и един час е много“, категоричен беше Бойко Борисов.

Първите 81 договора на общини по операция „Независим живот“ са за около 40 млн. лв. Общата стойност на схемата, насочена към изпълнение на различни социални дейности, е 150 млн. лв. Тя дава възможност за подпомагане и осигуряване на лични асистенти, за обезпечаване на услуги в дома и на услуги в общността на хора с увреждания и възрастни хора, които имат затруднения в обслужването си. Общините, които не са си подали проектни предложения по тази схема, могат да го направят до 6 януари 2016 г. Допустимата стойност за кандидатстване по проектите е между 80 000 и 500 000 лв.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. е най-успешната програма за България в сферата на труда и социалната политика. Над 2 223 млн.лв. или 94% от общия бюджет на ОП РЧР 2007-2013 г. са изплатени на бенефициенти. Към момента програмираните средства за новия програмен период по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“2014-2020 г. са в размер на 975 млн.лв. Общият размер на средства по процедури, които са стартирали до момента и по такива, които предстоят да стартират до края на годината, са близо 940 млн. лв., а авансовите плащания до момента са около 15 млн. лв., припомни по време на събитието ресорният заместник-министър на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Уважаеми жители на община Доспат, съвсем скоро ще бъде обявен старта на прием на документи по новия проект “Център за социални услуги в домашна среда – град Доспат”, чрез сайта на община Доспат и “Вестник на община Доспат”.

Вирни се горе