Община Чепеларе ще наложи строга финансова дисциплина, за да стопи дълговете

Община Чепеларе ще наложи строга финансова дисциплина, за да стопи дълговете

“Просрочените вземания на община Чепеларе са в общ размер на 3 616 000 лв., а наличността на средствата по бюджетната сметка са малко над 35 000 лева.” Това оповестиха на пресконференция новият кмет на родопската община Славка Чакърова и заместниците Пантелей Мемцов и Георги Костадинов.

Изпълнението на собствените приходи е едва 47.7 на сто към началото на декември, което според ръководството се дължи на влошеното състояние на местния бизнес. В периода от 1 януари до 31 октомври т.г са изплатени запори към частни и държавни съдебни изпълнители в размер на 72 834 лв., като остатъка е малко над 36 хиляди лв., съобщи пред граждани и журналисти новото ръководство. Срещата беше в резултат на поет ангажимент по време на предизборната кампания на г-жа Чакърова за прозрачна и лоялна политика към населението на Чепеларе, което според новия градоначалник заслужава да бъде информирано за ситуацията, в която се намира към настоящия момент общината.

“Размера на просрочените задължения към фирми по фактури е 800 586 лв., а общия размер на поетите ангажименти по сключени договори преди встъпването ми в длъжност е над 8 млн. лева, обясни кметът. В тази сума влиза и задължението към фирма “Глобъл Клинър” ООД , която отговаря за сметопочистването и сметоизвозването, което възлиза на 4 млн. 800 лева. Задължението по кредит за отчуждаване на земи към Банка “Токуда” е в размер на 500 000 лв. с остатък за плащане до края на 2016 г. – 291 670 лв. Задълженията по споразумения с "Общинска банка” пък са в размер на 1 176 788 лв., с остатък 1 176 788 лв. Общината има задължения и по предоставен временен безлихвен заем за покриване на задължения от Министерството на финансите, който е в размер на 1 690 000 лева със срок на погасяване 15 12.2015 г. и още редица натрупани дългове и ангажименти, съобщи Славка Чакърова. "Информирали сме Сметната палата и изискахме да бъде насрочен Одит за финансовото състояние на общината, както и такъв на обществените поръчки. След резултатите от тях и направените от моя екип анализи ще предприемем действия за излизането на общината от тежкото финансово състояние, посочи Чакърова. Приходите на общината се сформират предимно от данъци, но въпреки тежкото финансово състояние, тази година те няма да бъдат променяни. Според новото общинско ръководство обаче това не е решение и изход от ситуацията. Необходима е спешна и твърда промяна и налагане на голяма финансова дисциплина, каза Чакърова. Община Чепеларе има и наложени запори за над 107 хиляди лева. Има и редица заведени дела към общината, които са с особен материален интерес.

Новата местна власт обаче е твърдо решена да намали дълговете на общината и да покаже една нова визия на града, като семейна туристическа дестинация. На 20 декември ще бъде официално открит новия зимен сезон. Лифта ще работи, но няма да работят съоръжения за изкуствен сняг, защото са незаконни, има предписания и са демонтирани, което е в резултат на не предприети действия от предходни управления, според ръководството. “Чепеларе курорт” АД е обявено в несъстоятелност, а собственик на лифтовите съоръжения е “Интерлийз” ЕАД, чрез новото дружество “Чепеларе спорт”. По време на срещата с въпроси и мнения се включиха Съби Маданков – Председател на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе, много граждани и журналисти.

Около 580 хил. са натрупаните задължения към община Чепеларе от хотели, обекти и собственици на апартаменти в Пампорово, съобщи заместник-кметът Пантелей Мемцов. Просрочените дългове са за данък сгради, такса смет и туристически данък. Сред длъжниците има и жители на Великобритания, които не са плащали за имотите си в курорта. След разговори с длъжниците местната администрация е дала срок на хотелиери и собственици на заведения да започнат да превеждат сумите след празниците, когато се очаква да има постъпления в самите туристически обекти, посочи Мемцов. Общинското ръководство отчете като успех провелата се среща вчера между представители на туристическия бранш, граждани и общината и постигнатия диалог, относно предстоящия зимен сезон и развитието на общината, като утвърдена туристическа дестинация. Към общината е създаден и Консултативен съвет по туризъм, допълни зам.-кметът Пантелей Мемцов. Предвижда се създаване на общинско търговско предприятие, за да се наложи Чепеларе като целогодишна дестинация.

Вирни се горе