Община Чепеларе обявява старта на националния конкурс „Нова българска музика в размер 7/8”

Община Чепеларе обявява старта на националния конкурс „Нова българска музика в размер 7/8”

През 2013 година предстои провеждането на четвъртото издание на Национален конкурс за авторски камерни вокални и инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска музика в размер 7/8”, който вече има утвърдена традиция и популярност,съобщиха от пресцентърът на община Чепеларе.

Конкурсът за авторски камерни вокални и инструментални произведения на фолклорна основа, под заглавие „Нова българска народна музика в „7/8”, се организира за първи път в България през 2007 година от Община Чепеларе по идея и със спонсорството на д-р Георги Лазаров, който живее в Балтимор, САЩ, но в сърцето и душата си носи България. Конкурсът изразява желанието на организатора- Община Чепеларе, да наложи и популяризира нова авторска музика на фолклорна основа, свързана с българското музикално творчество.

Наградният фонд се осигурява от Фондация „Св. Георги Победоносец”- Пловдив. Тази година той е на стойност 10 000 лв. Община Чепеларе вече разпространи статута на тазгодишното издание. Конкурсът ще се състои от два кръга, първият от които е разглеждане и селектиране на постъпилите до 1 септември 2013 г. конкурсни творби от професионално жури, а вторият е заключителен концерт- конкурс (финален кръг) за допуснатите произведения. Конкурсът е национален по значение, но не и по националност на кандидатите. В него могат да участват автори от други страни. За авторите няма ограничение във възраст, също така могат да са непрофесионалисти.

Заключителният концерт ще се състои на 25 октомври 2013г. в град Чепеларе в НЧ „Родопска искра”. По време на концерта публиката определя крайното класиране. Състезаващите се творби ще бъдат представени на живо от музиканти и певци на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

Вирни се горе