Община Чепеларе инвестира над 800 000 лева в инфраструктура в курорта Пампорово

Община Чепеларе инвестира над 800 000 лева в инфраструктура в курорта Пампорово

Инвестиции за над 800 000 лева е направила община Чепеларе в курорта Пампорово-Мечи чал през последните две години. Това отчете на пресконференция кметът на родопската община Славка Чакърова и нейният екип. Средствата са вложени в инфраструктура, ново осветление, тротоари, обновяване на пистите на Мечи чал и други. Градоначалникът изрази задоволство от работата на целия екип и усилията, които влагат заедно с ръководството на Пампорово АД за развитието на общината и курорта, като успешна туристическа дестинация.

“За първи път от 10-15 години община Чепеларе успя да направи инвестиции в курорта Пампорово в посока подобряване на инфраструктурата, като направихме всичко възможно да окажем съдействие и съпричастност към нарастващите инвестиции от страна на бизнеса и положихме големи усилия особено в реализирането на обединението на двете ски зони, което беше изключително важно за нас като община”, каза кметът на Чепеларе. Тази и миналата зима пистата на Мечи чал работи с изцяло подновена система за изкуствен сняг. А в курорта Пампорово са рехабилитирани над 900 метра тротоари и асфалтирани основно две улици, посочи Чакърова. За следващата година, след като общината получи 950 хиляди лева от Министерски съвет за рехабилитация и ремонтни дейности на общински улици, от общинското ръководство са предвидили част от тези средства да бъдат вложени отново за рехабилитацията на още улици в курорта, увериха на срещата с медиите. През 2018 година ще бъде рехабилитирана улицата в района на “Замъка”, ще се подмени уличното осветление в отсечката Студенец-Хотел “Камелия”, където има готов работен проект и ще бъде направена рехабилитация на уличното осветлени от църквата в курорта към станцията на БНТ и хотел “Евридика”, обяви Чакърова.

“Успешно беше реализирана една наша идея за подпомагане на организацията на движението в курорта в посока Студенец, през активния зимен сезон, където потока от автомобили е много голям. Миналата година там назначихме служител за регулиране на автомобилния поток, който се справи блестящо и тази година разширяваме дейността, като назначаваме втори такъв служител в района на “Замъка” посока хотел “Панорама”, съобщи Славка Чакърова и допълни, че този участък също е изключително натоварен в активния зимен сезон. Кметът на родопската община обясни също така, че в тази зона разполагат с общински имот,който заедно с бизнеса са успели да приспособят като допълнителни парко места. Според градоначалника положителния ефект от обединението на двете ски зони дава своите резултати, като тази зима освен, че отваря врати напълно обновения четири звезден хотел “Перелик”, ще започне да функционира и нов комплекс “Съни Хилс” с 80 места. Наблюдава се също така засилено търсене и на апартаментите в комплекса”, посочи Чакърова. По данни на общинското ръководство в Чепеларе легловата база в курорта и в града през летния сезон е била 80% заета. Причините за високата заетост са няколко. Едната е обогатения културен календар на общината през последните две години, както и добрата съвместна работа с дружеството на “Пампорово” АД.

“Община Чепеларе прави всичко по силите си и ще продължи в посока по-добро снегопочистване на курорта през настоящия зимен сезон, като тази година пътните артерии в курорта ще се обработват с натриев двухлорид, така наречените химикали. Надяваме се на по-добър резултат, както през зимата, така и през пролетта когато чистим курорта от пясъците”, коментира зам.-кметът Пантелей Мемцов. "Правим всичко по силите си, въпреки че държавната ни субсидия за зимно поддържане е по-малка спрямо другите общини, а поддържаме национален курорт и община с най-много населени места над 1000 метра надморска височина”, допълни кметицата. Техниката за зимното снегопочистване е в пълна готовност и очаква първия сняг за този сезон, а тротоарите ще бъдат почиствани със специална машина, която е дарение от частния бизнес.

Пампорово-Мечи чал отваря този сезон с подновени ски писти и подновена система за сняг, с над 300 оръдия за изкуствено заснежаване. На Мечи чал основната писта е покрита със система за сняг, а на останалите писти ще бъде изградена такава догодина, увериха от Общината. Туризма остава приоритет за ръководството на община Чепеларе и през следващите две години от мандата, като екипът ще продължи да работи в посока развитие на туризма като приоритет за Чепеларе и ще полагат усилия двете ски зони да се затвърдят като целогодишна туристическа дестинация, обявиха на срещата с медиите от ръководството. Община Чепеларе е инвестирала над 800 000 лева в инфраструктура в курорта Пампорово през последните две години, заяви Славка Чакърова.

“През 2018-та курортът ще чества 85-години от създаването на летен туризъм в Пампорово. за което се готвим от сега”, заяви Пантелей Мемцов. Според ръководството на общината в резултат на обединението на двете ски зони, хотели които не са работили през последните две години, тази година отново отварят врати и ще посрещат туристи в курортното градче. На въпрос на SmolyanNews.com на този етап още няма окончателна дата за официалното откриване на зимния сезон на ски-зоната Пампорово-Мечи чал.

Вирни се горе