Обходният път над язовир "Цанков камък" все още не е държавен

 Обходният път над язовир "Цанков камък" все още не е държавен

Обходният път над язовир “Цанков камък” все още не е държавен. От няколко години, част от най-скъпата пътна отсечка в България е затрупана от свлачище с огромни камъни и обрасла с треви. Свлачището е на място, където няма видимост и застрашава живота както на шофьорите, така и на преминаващите през пътя Девин-Михалково. Ако се случи инцидент, няма да има кой да поеме отговорност, защото пътят все още не е предаден на Агенция "Пътна инфраструктура"/АПИ/, предаде БНР.

Най-скъпото шосе в България струва 120 млн. евро, а по проект цената трябваше да е 41 млн. евро. Според строителите от “Алпине бау” проблемите при градежа и оскъпяването са заради лошо проектиране и избор на трасе. Шосето е 21 км, като 10 от тях са ново трасе, 10 км е рехабилитиран стар път към село Лясково и 1км тунел.

Голямото свлачище до пътя за разклона за село Лясково е една от основните пречки за приемането на обходния път на язовир “Цанков камък” в републиканската пътна мрежа. Сагата с влизането му като държавен е от пускането му в експлоатация през 2010 година. Целият “златен път” продължава да е с акт 15 с редица забележки и да не е прехвърлен на АПИ като част от републиканската пътна мрежа. Едната забележка е да се отстрани свлачището. От Националната електрическа компания /НЕК/ обаче не искат да влагат още пари в този път предвид огромните инвестиции в него и в строежа на язовира.

“Аз мисля, че има претенции от страна на АПИ към строителството на пътя като основните забележки са свързани с качеството на откосите покрай пътя и в резултат на това много често се получават срутвания и дори се е стигало до временни затваряния на пътя, за да бъде почистен. Към момента НЕК все още е собственик на пътя, като инвеститор на строителството му, но за мен в бъдеще АПИ трябва да поеме пътя, но в състояние нормално за експлоатация”, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Вирни се горе