Няма замърсяване на река Батанска с тежки метали

 Няма замърсяване на река Батанска с тежки метали

Това показва анализа на взетите водни проби

Няма замърсяване на река Батанска с тежки метали. Това показва анализът на водните проби, взети от експерти на РИОСВ-Смолян и Регионална лаборатория – Смолян на 18 януари 2015 г. Те са взети от отпадъчните води на изход рудник ”Батанци”, преди заустването в река Батанска, намиращ се в землището на гр. Мадан, даден на концесия на „Върба-Батанци” АД. Анализът е извършен от Акредитирани лаборатории в Смолян и Хасково, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

Съгласно резултатите, съдържанието на тежки метали в отпадъчните руднични води е под допустимите норми. Има завишаване на допустимите емисионни норми на неразтворени вещества, за което в момента тече процедура по Закона за административните нарушения и наказания, за „Върба Батанци” АД.

Експерти от РИОСВ-Смолян провериха на място изпълнението на даденото предписание, което бе връчено по време на проверката и се констатира, че река Батанска е избистрена и силното побеляване е прекратено. Ежеседмично експерти на РИОСВ-Смолян осъществяват текущ контрол.

Вирни се горе