Няма основание за притеснения за качеството на водата в Златоград

 Няма основание за притеснения за качеството на водата в Златоград

На 09.03.2017г. се констатира отново промяна в качеството на водите в река Върбица. В тази връзка е извършен оглед на Хвостохранилище „Ерма река“ и е проведена оперативна среща с ръководството на Горубсо-Златоград и представители на всички контролни институции – РИОСВ, Басейнова дирекция, РЗИ и Община Златоград. Вследствие на по-високия интензитет на дъждовете от последното денонощие, довежда до рязко повишаване на обема на дъждовните води във водосбора на Хвостохранилище „Ерма река“ . Повишеният приток на дъждовни води за кратък период от време е довел до размиване на утаения хвост в реката и рязко размътване на водите в утаечното езеро и преливането им през шахтовия преливник.

Във връзка със създалата се ситуация е предприето своевременно пробонабиране от река Върбица и пробите са изпратени за анализ в акредитирана лаборатория. Химичния състав на водата от анализите, ще бъдат определящи за необходимостта от предприемане на последващи превантивни действия . До получаване на резултати от анализите на лабораторията, които да гарантират качеството на водата, информираме жителите на село Старцево и град Златоград, че отново е преустановено подаването на вода от шахтовите кладенци, разположени в района на Пресека.

В момента няма основание за притеснения за качеството на водата, защото към водоснабдителната мрежа на село Старцево и град Златоград се подава питейна вода само от шахтовия кладенец в река Неделинска.

Вирни се горе