НПО и местна власт се учат да оценяват общинските политики в Златоград

НПО и местна власт се учат да оценяват общинските политики в Златоград

В рамките на два последователни дни, по инициатива на Община Златоград, се състоя практическо обучение с представители на неправителствени организации, местна власт и други институции. Чрез обучението се тестваха предвидените начини за мониторинг и контрол на общинските политики в хода на изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020 и другите местни стратегии. Изпълнител на обучението е „Младенов Консултинг” ЕООД, съобщи Пламен Чилингиров.

Проявата е в рамките на проект „Ефективна местна политика чрез въвеждане на механизми за мониторинг и контрол и участие на заинтересованите общности”, изпълняван от Община Златоград по ОПАК, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ.

Обучението целеше да научи участниците как да осъществяват наблюдението за изпълнението на плановите документи и общински стратегии, обясни още Чилингиров. В първата му част бе представена базисна информация за разработване и въвеждане на правила за мониторинг, принципи за координация на заинтересованите страни в процеса на изпълнение на основните функции на местните власти.

Участниците се запознаха с дейностите по осъществяване на мониторинг, като непрекъснат процес за системно събиране и обработка на информация за хода и реализацията на политиките. Мониторингът и оценката са инструменти за добро управление. Те достигнаха до извода, че важна част е оценката на публичните политики, включваща оценка на процеса, какво е неговото изпълнение, анализ на съотношението „разходи/ползи”, оценка на резултатите, оценка на въздействието. Оценката се извършва от система от индикатори, съдържащи очакваните резултати. От ключовите индикатори за мониторинг участниците тестваха индикатори за ресурси, индикатори за оценка на предлаганите услуги и индикатори за конкретни резултати.

Обучението имаше за задача да провокира по-активно гражданско участие в процесите на наблюдение и оценка на общинското управление и изпълнението на публичните политики. „Колко ефективни са изпълнителите на общинските политики и колко ефикасни са заложените дейности?” – са ключовите въпроси, на които мониторинга следва да отговори, за да може да се оцени как се ползва ограничения ресурс. Представителите на неправителствения сектор практически работиха върху индикаторите по две от секторните политики, а на местната власт – по индикаторите за ОПР. Формулираха се конкретни препоръки за оценяване на отделните индикатори, както и за коректни базови (2013г), междинни (2017 г.) и целеви стойности(2020г.) по тях.

Направи се пряка връзка между стойностите на индикаторите и показателите за оценка, които следва да потвърдят каква е степента на изпълнение. Конкретните препоръки намериха отражение в окончателния вариант на отпечатания Наръчник. По време на заключителната пресконференция на проекта, участниците в обучението получиха сертификати от кмета на общината и обучаващата организация.

Вирни се горе