Мрънкането е вродено при всички жени!

Мрънкането е вродено при всички жени!

“Мрънкането е вродено при всички жени!” Това не е жалба на шовиниста мачо или недоволния съпруг, който е понесъл словесната буря, след като е забравил да изхвърли боклука.

Учените от шведския медицински институт са си направили труда да проучат и докажат нещата научно, съобщи “Дейли мейл”.

Те установили, че женският мозък наистина е склонен към повишена тревожност, депресия и смяна на настроенията. При това тези особености се влияят силно, ако жената е на нискокалорийна диета с увеличен прием на белтъчини.

Известно е, че жените страдат по-често от депресия в сравнение с мъжете. Всяка четвърта жена преминава курса на лечение в даден етап от живота си, докато при мъжете – едва всеки десети.

По време на проучването учените установили две ключови различия в преработването на серототина – хормона на щастието, от мъжкия и женския мозък. При наличието на високо ниво на серотонин човек усеща удовлетворение, сънят му е по-добър и по-рядко огладнява. Ниското ниво на този хормон предизвиква депресията. Действието на повечето антидепресанти е насочено именно към повишаването на серотонина в организма.

Освен това жените преживяват повече стресови и психологични травми (раждане, отглеждане на деца) и с времето мозъкът губи способността да регулира настроението и половото влечение, обясняват експертите от калифорнийския университет.

Те съветват жените, склонни към раздразнителност, да потърсят помощ при специалист или да променят начина си на живот.

Изводите на учените може би са обяснението на „шоколадовата зависимост” при жените, която в много случаи се явява сигурно лекарство срещу лошото настроение.

Вирни се горе