Нова водопроводна мрежа изграждат в село Върбина

Нова водопроводна мрежа изграждат в село Върбина

Община Мадан започна подмяната на част от остарялата етернитова вътрешна водопроводна мрежа в село Върбина и изграждане на нови водопроводни клонове . Според обхвата на ремонтните дейности ще се извърши реконструкция на два съществуващи водопроводни клона и изграждане на тринадесет нови с обща дължина 3 600 м. Старата мрежа от етернитови тръби ще бъде подменена с полиетиленови, които са с гарантиран по – дълъг живот.

Село Върбина е най-голямото на територията на община. В него живеят над 1150 жители, които от десетилетия търпят неудобството от липсата на вода в чешмите си, особено през летния сезон. В момента населеното място се водоснабдява от резервоари, които са захранени от малодебитни пресъхващи извори с временен характер. Подаваните водни количества са крайно недостатъчни, поради което селото през лятото е на воден режим и ползва питейна вода с влошени качества. По-рано тази година бе извършена и мащабна инвестиция, касаеща строителство и реконструкция на нов довеждащ водопровод по изключително труднодостъпно 4,5 км. трасе /виж сн.2/, захранен от водоизточник „Меча дупка” и бе направен 150 кубиков водоем, който да снабдява селото с питейна вода.

С приключването на строително-ремонтните работи по настоящия проект, проблемите с водоснабдяването в населеното място ще бъдат значително облекчени. Загубите на вода ще намалеят до минимум и мрежата като цяло ще се превърне в една добре експлоатирана, наблюдавана и контролирана система.

Ремонтните дейности ще се изпълняват по проект на общината, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Срокът за приключване на реконструкцията е 120 дни.

Вирни се горе