Нов градски център изграждат в Доспат

Нов градски център изграждат в Доспат

Нов градски център ще се изгражда в Доспат. На своя редовна сесия на Общински съвет Доспат беше взето решение Об С да разреши на кмета на Община Доспат да изработи ПУП-ПРЗ за Изграждането на нов градски център. Съветниците одобриха и Техническото задание за проектиране. От същото става ясно, че град Доспат се нуждае в централната си част от съвременно обществено пространство с нови площи за обществено обслужване, паркиране и обособяване на пешеходна зона с обществени пространства, където да се провеждат събития от местно и национално ниво и да се популяризира туризма. Новият център на града ще е на мястото на Стадиона. В констативната част на докладната на Кмета инж. Елин Радев е посочено, че основаната цел на този проект е да се “реализира нова и модерна визия на град Доспат”.

Сега съществуващото футболно игрище с изкуствена настилка, попадащо в имота на Стадиона ще се премести в близост до Спортната зала. Така ще се направи инфраструктурна връзка с обектите Екопарк, Парк-музей на Родопската чешма, Спортната зала и СУ “Д. Благоев”. Отделно Общинска администрация също ще се премества в друга сграда – тази на ул. “Кап. Петко Войвода” № 3.

Общински съвет реши да се проведе процедура за възлагане на специализиран превоз на ученици по различни маршрутни разписания в Общината. Местния разпоредителен орган упълномощи Кмета на Общината да издаде Запис на заповед по проект “Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за нуждите на общините от РСУО Доспат” в размер на 729 189,04 лева. С друго решение Об С даде съгласие Кмета да подпише Запис на заповед и по друг проект – “Общинско социално предприятие "Озеленяване и благоустройство” по ОП РЧР. Авансът тук и на стойност 77 892,57 лева.

Общинският съвет създаде Общинското социално предприятие “Озеленяване и благоустройство” и прие Правилника за организацията и дейността му. В социалното предриятие ще бъдат назначени 36 лица в период за една година.

Друг важен нормативен акт на местния парламент е решението му да съгласува мрежата от учебните заведения за следващата учебна година: едно средно училище и седем основни, както и седем детски градини ще има на територията на Общината. Броят на децата в детските градини е 229, а броят на учениците 659. Общинският съвет одобри и маломерните и слети паралелки за следващата учебна година, както и гласува дофинансирането им.

Друго важно предложение на Кмета Радев беше в социалната сфера: да се осигурят средства в размер на 4188,00 лева за еднократни помощи по реда на Наредбата за отпускане на еднократни помощи. Така ще бъдат подпомогнати общо 12 лица от Община Доспат.

Вирни се горе